Pyszne, sycące danie skomponowane zaledwie z 6 składników.
Składniki:
80 dag penne ziti lub penne rigate
sól
2 upieczone piersi kurczaka (ok. 30 dag)
800 ml sosu pomidorowego z bazylią
30 dag mozzarelli
1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
1/4 szklanki świeżych liści bazylii
Pieczone penne zite z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp.180°C. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku osolonego wrzątku. Odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy mięso kurczaka porwane na włókna i sos pomidorowy, delikatnie
łączymy, aż makaron się równomiernie pokryje sosem. Połowę makaronu przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Posypujemy równomiernie ok. 20 dag porwanej mozzarelli, połową parmezanu i połową bazylii. Wykładamy na to drugą porcję makaronu. Posypujemy równomiernie pozostałą mozzarellą. Pieczemy 20–25 min, aż ser się rozpuści i ledwo zacznie się rumienić. Wyjmujemy, posypujemy pozostałym parmezanem i świeżą bazylią. Podajemy od razu.
Penne z kurczakiem i sosem Alfredo:
zamiast sosu pomidorowego możemy użyć kremowego sosu: na łyżce oliwy podgrzewamy posiekane 4 ząbki czosnku, aby oddały zapach, a nie spaliły się. Posypujemy 3 łyżkami mąki, chwile mieszamy, podsmażając. Powoli wlewamy szklankę bulionu drobiowego i szklankę mleka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 min, aż zgęstnieje. Dosypujemy 3/4 szklanki tartego parmezanu i podgrzewamy, mieszając na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową