Pieczone penne zite z kurczakiem

Ocena:

4.47 (164)

  • 45 min.
  • dla 7 osób
Pyszne, sycące danie skomponowane zaledwie z 6 składników.

Składniki:

  • 80 dag penne ziti lub penne rigate
  • sól
  • 2 upieczone piersi kurczaka (ok. 30 dag)
  • 800 ml sosu pomidorowego z bazylią
  • 30 dag mozzarelli
  • 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1/4 szklanki świeżych liści bazylii

Pieczone penne zite z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp.180°C. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku osolonego wrzątku. Odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy mięso kurczaka porwane na włókna i sos pomidorowy, delikatnie
  • łączymy, aż makaron się równomiernie pokryje sosem. Połowę makaronu przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Posypujemy równomiernie ok. 20 dag porwanej mozzarelli, połową parmezanu i połową bazylii. Wykładamy na to drugą porcję makaronu. Posypujemy równomiernie pozostałą mozzarellą. Pieczemy 20–25 min, aż ser się rozpuści i ledwo zacznie się rumienić. Wyjmujemy, posypujemy pozostałym parmezanem i świeżą bazylią. Podajemy od razu.
  • Penne z kurczakiem i sosem Alfredo:
  • zamiast sosu pomidorowego możemy użyć kremowego sosu: na łyżce oliwy podgrzewamy posiekane 4 ząbki czosnku, aby oddały zapach, a nie spaliły się. Posypujemy 3 łyżkami mąki, chwile mieszamy, podsmażając. Powoli wlewamy szklankę bulionu drobiowego i szklankę mleka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 min, aż zgęstnieje. Dosypujemy 3/4 szklanki tartego parmezanu i podgrzewamy, mieszając na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne