wędlina (np. mięso mielone podsmażone, kiełbasa itp.)
cebula
czosnek
oliwki
przyprawy
sos z paczki pieczarkowy
kubek śmietanki 18%
Zapiekanka z mozarellą i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron ugotowac na półtwardo w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju, ostudzic pod zimną wodą. Na patelni przesmażyc wędlinę lub mięso mielone z cebulą i czosnkiem.
Makaron wyłożyc do naczynia żaroodpornego, na to położyc mięso z patelni i zmieszac razem z makaronem. Na wierzchu ułożyc pomidory pokrojone w plasty i pokrojoną w plastry mozarellę oraz oliwki.
Do śmietanki wsypac sos pieczarkowy, energicznie zmieszac i wylac równomiernie na ułożone składniki w naczyniu żaroodpornym. Posypac obficie tartym żołtym serem.
Zapiekac bez przykrycia w temp. 200 stopni przez 30 min.