Połączenie tanich i łatwo dostępnych składników nie musi być nudne :)
Składniki:
3 duże ziemniaki
1 duża cebula
1 mały kalafior
20 dkg pieczarek
50 dkg mięsa mielonego
1 jajko
4 ząbki czosnku
15 dkg sera żółtego
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki i kalafiora ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć ziemniaki, posypać cebulą, dookoła ułożyć różyczki kalafiora.
Mięso wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wyłożyć na ziemniaki. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Ułożyć na mięsie.
Całość posyapć startym serem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.
Przykryć folia aluminiową. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)