Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem

Ocena:

4.37 (208)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
Połączenie tanich i łatwo dostępnych składników nie musi być nudne :)

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 mały kalafior
  • 20 dkg pieczarek
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 dkg sera żółtego
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • zioła prowansalskie

Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki i kalafiora ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć ziemniaki, posypać cebulą, dookoła ułożyć różyczki kalafiora.
  • Mięso wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wyłożyć na ziemniaki. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Ułożyć na mięsie.
  • Całość posyapć startym serem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.
  • Przykryć folia aluminiową. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Porady

Zobacz też: zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne