Zapiekanka z kalafiorem i cukinią

Ocena:

4.42 (183)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zapiekanka z kalafiorem i cukinią to świetny pomysł na lekki i zdrowy letni obiad. Wystarczy tylko kilka składników, a sam proces przygotowania jest szybki i prosty. Chrupiące warzywa zapieczone w kremowym sosie smakują doskonale i sycą na długo, a jednocześnie dostarczają mnóstwa witamin. Jak zrobić zapiekankę niczym z najlepszej restauracji? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku!

Składniki:

  • kalafior  1 szt.

  • cukinia  1 szt.

  • ser żółty  150 g

  • masło  60 g

  • mąka  50 g

  • mleko  600 ml

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • gałka muszkatołowa  0.25 łyżeczki

  • cukier  1 łyżeczka

Zapiekanka z kalafiorem i cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. W tym czasie kroimy cukinię w plasterki i ścieramy ser żółty na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na 20 g masła.

    plastry-cukinii
  • Krok 2:

    Beszamel: W rondelku roztapiamy 50 g masła, dosypujemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Następnie stopniowo dolewamy mleko, cięgle mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy beszamel z ognia, dodajemy połowę tartego sera i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

    beszamel
  • Krok 3:

    Zapiekanka z kalafiorem i cukinią: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim warstwami ugotowane różyczki kalafiora i plastry cukinii. Całość zalewamy beszamelem i posypujemy drugą częścią sera. Na górze układamy gałązkę rozmarynu (można użyć też suszonego zioła) i zapiekamy wszystko przez 20 minut w 200 stopniach. 

    Odcedzony kalafior

Porady

  • Zapiekanka z kalafiorem i cukinią to najlepszy sposób na gotowanie w stylu zero waste. To danie idealnie sprawdza się, aby wyczyścić lodówkę z resztek warzyw, ziół, wędlin i serów. 
  • Zapiekanka z kalafiora i cukinii najbardziej kusi na ciepło, prosto z piekarnika, jednak świetnie będzie smakowała też kolejnego dnia. To danie dobrze znosi odgrzewanie, dlatego można ją z powodzeniem przygotować na kilka dni. 
  • Aby zapiekanka z kalafiora i cukinii nie wyschła podczas pieczenia i nie stała się twarda, przed pieczeniem można ułożyć na jej wierzchu wiórki masła. Innym prostym sposobem na to, aby danie było wilgotne i soczyste, jest pieczenie go w naczyniu z pokrywką. 
  • Jeśli chcecie, aby danie było bardziej sycące i treściwe, dodajcie do cukinii i kalafiora jeszcze jedną warstwę ze zblanszowanych plastrów ziemniaka lub ugotowanego makaronu. Możecie też użyć ulubionej kaszy bądź ryżu. Ważne, aby wszystkie te produkty był wcześniej ugotowane al dente, czyli na półtwardo. 

Lubisz warzywne dania? Wypróbuj też zapiekankę z kabaczka w innej wersji!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zapiekanka z kalafiorem i cukinią - dodatki

Zapiekanka z cukinii i kalafiora to niezwykle prosty przepis, bazujący tylko na kilka składnikach. Można go jednak urozmaicać, dodając inne warzywa i sery. Smak tego dania fantastycznie podkręci dodatek gotowanego brokuła, grillowanych plastrów bakłażana czy podsmażonych pieczarek. Dobrym pomysłem jest też kombinacja różnych serów, na przykład ciągnącej się mozzarelli, sypkiego parmezanu czy wyrazistego sera pleśniowego typu lazur czy gorgonzola. Kolejną udaną modyfikacją tego przepisu jest zapieczenie warzyw z dodatkiem mięsa. Mogą być to skwarki z boczku, plasterki kiełbasy czy pokrojona w kostkę szynka. Pysznie smakuje też zapiekanka z kalafiorem, cukinią i mięsem mielonym

Ten przepis jest sezonowy, dlatego kiedy lato przeminie i skończy się dostęp do świeżej cukinii, można zastąpić ten składnik wersją mrożoną. Podobnie z kalafiorem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować zapiekankę z mrożonych różyczek. Ciekawym pomysłem może być użycie marynowanej cukinii oraz kalafiora w zalewie ze słoika. Tak przygotowana zapiekanka nabiera zupełnie innego charakteru.

Zapiekanka z kalafiorem i cukinią - sosy

Aby wszystkie składniki pięknie się zapiekły, a ich smaki i aromaty dobrze się połączyły, niezbędny jest sos do zapiekanki. W powyższym przepisie pokazujemy, jak zrobić beszamel, jednak nie jest to jedyny wariant, jaki warto przetestować. Zapiekanka z kalafiorem i cukinią świetnie będzie smakowała również w sosie serowym, pomidorowym czy śmietanowym. Cukinia i kalafior lubią aromatyczne dodatki, dlatego można tu wykorzystać także świeży i wyrazisty sos ziołowy, koperkowy lub czosnkowy. 

Prosty przepis na sos do zapiekanki przygotujemy też mieszając ze sobą jajko i śmietanę. Taki bazowy wariant jest jednak sam w sobie dosyć delikatny, dlatego warto go dobrze doprawić, aby całe danie nabrało smaku. Fani dietetycznych dań mogą odchudzić tę recepturę, zastępując śmietanę gęstym jogurtem naturalnym.

Inne przepisy na zapiekanki 

Zapiekanka na obiad to jeden z najpopularniejszych przepisów, jakich szukamy w sieci i książkach kucharskich. Powstało już wiele kombinacji smakowych na bazie makaronu, ziemniaków czy ryżu, a każdy z nich jest pyszny i sycący. Którą recepturę warto więc wypróbować wśród tylu smakowitych propozycji? Jednym z naszych bestsellerów jest zapiekanka gyros z makaronem. Ten prosty przepis od lat zachwyca wszystkich smakoszy. Kolejnym sprawdzonym wyborem jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym lub jej wegetariańska wersja z porem. Znaną i lubianą propozycją jest także z kurczakiem i brokułami

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne