Zapiekanka z fasolką i kiełbasą

Ocena:

4.42 (171)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Smaczna zapiekanka

Składniki:

  • • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • • 2 kiełbasy śląskie
  • • 300g pieczarek
  • • cebula
  • • 2 łyżki śmietany
  • • 2 łyżki keczupu
  • • zioła prowansalskie
  • • 200g sera żółtego

Zapiekanka z fasolką i kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Fasolkę gotujemy krótko w osolonym wrzątku. Kiełbasę kroimy w plastry lub półplastry i przesmażamy na suchej patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, przesmażamy na tłuszczu który został po smażeniu kiełbaski (jeśli była chuda i na patelni nic nie zostało, trzeba dodać łyżkę oleju). Wszystkie składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy z keczupem, dodajemy sól, pieprz i zioła, mieszamy i polewamy składniki. Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w plastry i wykładamy na zapiekankę. Pieczemy ok 25 minut w 180st.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne