Zapiekanka z dyni

Ocena:

4.35 (170)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Zapiekanka z dyni to bardzo łatwy przepis na obiad lub przekąskę. Znajdziemy tam pyszne, jesienne warzywa i tłuściutki boczek – wszystko zalane sosem ze śmietany. Zapiekanka dyniowa to smak jesieni. Jest delikatna, lekko słodka i sycąca. Nie znamy osoby, której by nie podpasowała. Prosta zapiekanka z dyni to przepis, który może przygotować każdy głodomór. 

Składniki:

  • ziemniaki  250 g

  • bataty (słodkie ziemniaki)  1 szt.

  • cukinia  1 szt.

  • dynia  700 g

  • jajka  3 szt.

  • śmietana  350 ml

  • mąka kukurydziana  1 łyżka stołowa

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • szałwia  2 gałązki

  • masło  100 g

  • ser żółty  300 g

  • boczek  100 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Zapiekanka z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki i batata obieramy, kroimy w plastry i gotujemy 10 min, najlepiej w garnku na parze. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki. Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie cząstki. Z tak przygotowanych warzyw powstanie zapiekanka dyniowa – warto więc aby plasterki było podobnej wielkości. 

  • Krok 2:

    Jajka ubijamy ze śmietaną, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią. Zapiekanka z dyni dzięki temu sosowi jest wilgotna i bardzo aromatyczna.

  • Krok 3:

    Warzywa układamy warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu kładziemy plastry boczku. Zalewamy wszystko mieszaniną śmietanowo-jajeczną. Zapiekanka z dynią powinna piec się 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podajemy ją posypaną posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Do zapiekanki idealna będzie dynia Hokkaido – nie trzeba jej obierać! Jeśli wybierzemy inną dynię, należy ją przed krojeniem obrać z grubej skóry.
  • Dynia to świetne warzywo na słodko i na słono! Sprawdź 12 świetnych przepisów na nią!
  • Zapiekanka z dyni najlepiej smakuje z bardzo dobrze topiącym się serem raclette. Można go zastąpić innymi serami żółtymi, np. ementalerem lub greyere.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić zapiekankę dyniową?

Dynia – warzywo kojarzone z ozdobami na Halloween – to prawdziwa kopalnia witamin. Co ciekawe tylko 10% uprawianych na świecie dyń nadaje się do jedzenia. Jaką odmianę wybrać i jak ją przyrządzić? Przepisów na dynie są dziesiątki. Jednym z nich jest prosta zapiekanka z dyni. Jak ją zrobić? Warto sięgnąć po sezonowe warzywa, które pojawiają się na straganach w podobnym czasie, co dynie – dzięki temu wiemy, że gotujemy ze świeżych i zdrowych składników. Zapiekanka z dyni składa się z ziemniaków, batatów, cukinii i oczywiście dyni. Można do niej dodać też, wedle upodobania, bakłażana, buraki, seler, pasternak czy marchew. Warzywa kroimy na plastry podobnej wielkości. Ziemniaki należy obgotować, aby przepiekły się w podobnym czasie, co dynia i  cukinia. Zapiekanka z dyni może być pieczona w naczyniu żaroodpornym (polecamy to rozwiązanie) lub metalowej blaszce na ciasto. Naczynie należy natłuścić i ułożyć warzywa naprzemiennie z serem na jego dnie. Następnie wyłożyć na wierzch boczek i zalać sosem śmietanowo-jajecznym. Zapiekankę można posypać z wierzchu serem, jednak nie jest to konieczne.

W przygotowaniu zapiekanka z dyni jest podobna do lazani z dyni. Sprawdź także ten przepis – ten nietypowy obiad zasmakuje niejednej osobie.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne