ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MIĘSEM MIELONYM

Pyszna,lekka zapiekanka,pełna aromatycznych ziół,pod beszamelem.

Dodany przez: majka190382

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MIĘSEM MIELONYM

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 kg cukinii
  • 2 szklanki makaronu rurki
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce bazylii i tymianku
  • sól,pieprz
  • kilka plastrów cienko krojonego zółtego sera np masdamer lub potarkowany ser-do posypania zapiekanki z wierzchu
  • sos beszamel:
  • łyzka masła
  • łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sół,pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy w grube plastry,oprószamy solą,lekko dusimy na niewielkiej ilości oleju. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone wrzucamy na rozgrzany olej,doprawiamy sola ,pieprzem,ziołami,przeciśnietym przez praskę czosnkiem.Podsmażamy na rumiano.
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę,rozkłócamy,dolewamy po mału mleko,oby nie powstały grudki.Mieszamy.
  3. Do naczynia żaroodpornego kładziemy połowę makaronu,na to połowę mięsa mielonego,na wierzch układamy połowę przesmażonej cukinii,Zalewamy połową sosu beszamel.Znow wykładamy makaron,mięso,cukinia,zalewamy resztą sosu.Na wierzch kładziemy plasterki sera,zapiekamy ok.40 minut w 170 st.
mięso warzywa obiad zapiekanka cukinia mięso mielone sos beszamel
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze