Zapiekanka z boczkiem i cebulą

Zapiekanka idealna na większy głód.

Dodany przez: HannaF

Zapiekanka z boczkiem i cebulą

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
440 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • por
  • cebula
  • 2 jajka
  • 30 dag wędzonego boczku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • 20 ml śmietany 18-proc.
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Kilka plasterków boczku pokroić w kostkę. Boczek, cebulę i por usmażyć na oleju.
  2. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć w nim warstwę ziemniaków, następnie
  3. warstwę marchewki, część usmażonego pora z cebulą i boczkiem.
  4. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz, wymieszać i częścią polać pierwszą warstwę. Ułożyć następną, każdą polewać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Na wierzchu ułożyć jeden przy drugim plastry boczku. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180˚C.
obiad kolacja zapiekanka cebula boczek Zapiekanki ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze