Zapiekanka z bakłażanem

Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 30- 40 minut Porcja: 520 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Zapiekanka z bakłażanem

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
520 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 70 dag wędlin, mięsa z rosołu, pieczeni
  • bakłażan
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • cebula
  • 10 dag mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka listków bazylii
  • sól, pieprz, tymianek
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 l mleka

Przygotowanie

  1. ■ Bakłażan pokroić w plasterki, odstawić na 30 minut. Wędlinę i mięso drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać.
  2. ■ Oliwę stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pomidory i bakłażan, dusić 5 minut. Przyprawić.
  3. ■ Beszamel: w rondelku stopić masło, wsypać mąkę, zagotować, szybko mieszając. Wlać mleko, cały czas mieszając, gotować 5 minut. Przyprawić.
  4. ■ W żaroodpornej formie układać na przemian wędliny, mięso, warzywa i beszamel. Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i bakłażana. Zapiekać około 30 minut w temp. 200°C.
warzywa obiad zapiekanka bakłażan krojone pomidory sos beszamelowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze