Fot. Artur Rogalski, Stylizacje: Ewa Gmiter-Rogalska
4.46 (170)
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem to efektowne sycące danie na obiad lub sycący, wytrawny podwieczorek. Redakcja "Moje Gotowanie" w jednym z numerów poleciła najlepszy przepis na takie pyszności z piekarnika. Co ważne, zapiekanka z bakłażanów jest smaczna i prosta w przygotowaniu. A smakuje jak we włoskiej restauracji rodem z Sycylii.
bakłażan 3 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa z oliwek 150 ml
mięso mielone wołowe 400 g
czosnek 2 ząbki
pomidor 5 szt.
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
sos worcestershire 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
czarne oliwki 50 g
makaron spaghetti 200 g
parmezan 100 g
Przygotowanie zapiekanki z bakłażanem jest proste, wystarczy trzymać się poniższego przepisu. Bakłażana umyj z zimnej wodzie i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój na plastry o grubości około 3mm, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody z bakłażana, który się zebrał (najlepiej użyć ręczników papierowych). Rozgrzej patelnie, wlej trochę oliwy i obsmaż bakłażana z obu stron. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Jak zrobić sos do zapiekanki z bakłażanów? Na patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy, mocno rozgrzewamy, wrzucamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 5 minut, mieszając, aby rozbić grudki mięsa. Pomidory bez skóry i pestek, ścieramy, mieszamy z koncentratem pomidorowym, sosem worcestershire, drobno posiekanymi ziołami i plasterkami oliwek. Dodajemy do patelni, mieszamy, dusimy aż powstanie gęsty sos i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Spaghetti gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z sosem na patelni i 10 dag parmezanu.
Niedużą tortownicę smarujemy oliwą, na dno kładziemy krążek papieru do pieczenia. Wykładamy szczelnie połową plastrów bakłażanów, aby lekko na siebie nachodziły, wykładamy cały makaron z sosem i przykrywamy resztą plasterków bakłażana, mocno dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na około 40 min. Po wyjęciu zostawiamy danie na 5-minutowy odpoczynek, staramy się zdjąć obręcz i pokroić jak tort. Zapiekankę z bakłażanem posypujemy obficie drobno startym parmezanem, podajemy z pomidorami z oliwą i świeżą bazylią.
Porady
- Do przygotowania zapiekanki bakłażanowej możesz użyć innego makaronu obok spaghetti sprawdzi się także makaron typu: tagliatelle i pappardelle. Czy wiesz, że w klasycznej wersji zapiekanki z bakłażanów nie zapieka się makaronu. Sycylijskie gospodynie osobno przygotowują bakłażana, sos pomidorowy i makaron, które łączą na talerzu z soloną ricottą (twardym serem przypominającym w smaku nasze oscypki).
- Dla uzyskania najlepszego efektu można zrobić ją w mniejszych żaroodpornych naczyniach, tak aby serwować ja w całości. Tak przygotowana zapiekanka sprawdzi się na romantycznej kolacji.
- Zapiekankę z bakłażanem można podać prosto po upieczeniu lub odgrzać następnego dnia w piekarniku lub mikrofali.
Mięso mielone to jeden z ważniejszych składników zapiekanki bakłażanowej, dlatego też zadbaj o dobrą jakość mięsa mielonego. Najlepiej smakuje mięso zmielone tuż przed przygotowaniem. Jeśli nie ma w domu maszynki do mielenia mięsa, poszukaj sklepu, który świadczy usługi mielenia mięsa. Jakie mięso wybrać? Zgodne z własnymi preferencjami smakowymi. Możesz połączyć wieprzowinę z wołowiną, użyć samej wołowiny lub samej wieprzowiny. Do zapiekanki z bakłażana pasuje także mięso mielone z kurczaka i indyka.