zapiekanka_makaronowa_we_wloskim_stylu

Zapiekanka makaronowa we włoskim stylu

Ocena:

4.48 (162)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
Pyszna i łatwa do przyrządzenia zapiekanka, pomysł powstał dwa dni temu.

Składniki:

  • Makaron świderki 650g
  • Śmietana 12% 200g
  • 2 puszki pomidorów sosie własnym
  • 1 średni ząbek czosnku
  • Sos serowy lub do spaghetti carbonara w proszku (można kupić w delikatesach)
  • Ser żółty gouda
  • Parmezan
  • Ser mozzarella
  • Masło
  • Maggi w płynie
  • Majeranek suszony
  • Tymianek suszony
  • Bazylia świeża i suszona
  • Pieprz
  • Sól

Zapiekanka makaronowa we włoskim stylu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oba sosy serowe w proszku wymieszać z taka ilością wody jaka jest podana w opisie na opakowaniu oraz z opakowaniem 200g śmietany 12%. Zagotować na wolnym ogniu mieszając. Do gotującego się sosu wsypać odrobinę startego na tarce sera żółtego oraz wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Pomidory z puszki zmiksować, przyprawić ziołami, pieprzem, solą, odrobiną maggi, dodać odrobinę masła i tak przygotowany sos zagotować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wnętrze naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, wsypać do niego surowy makaron i zalać sosem serowym posypując wierzch startym żółtym serem oraz liśćmi świeżej bazylii. Tak przygotowaną potrawę zapiekać przez 15 min. w piekarniku. Następnie po 15 min. wyciągnąć zapiekankę i polać z wierzchu sosem pomidorowym, posypać liśćmi świeżej bazylii, startym żółtym serem, parmezanem oraz porwaną na strzępy mozarellą. Zapiekać przez następne 15 minut. Gotowe!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne