Przepyszna zapiekanka dla całej rodziny. Bardzo szybko się robi a samk jest naprawdę wyśmienity.
Składniki:
1 kg ziemniaków
paczka warzyw mrozonych
mięso mielone z indyka
250 ml. śmietany 12%
20 dag. sera żółtego
łyżka ketchupu pikantnego
opakownie sosu w poszku np. pieczarkowy
Zapiekanka warzywna z miesem i sosem śmietanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki.Mięso z indyka przesmażany na patelni.Dowolną mieszankę warzywną odmrażamy.Naczynie żaroodporne samrujemy tłuszczem, lub blaszke wykładamy papierem do pieczenia i równiez smarujemy.Układamy pokrojone ziemniaki i na to wsypujemy mieszankę warzywną.Posypujemy połową startego sera żółtego.Posypujemy przyprawami (doowolne)Kolejno dodajemy mięso i układamy ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 200 stoni C. i zapiekamy 45 min. W między czasie przygotujemy sos. Śmietanę mieszmy z sosem z paczki i ketchupem oraz z pozostałym startym serem żółtym.Gdy ziemniaki będą już miękkie na wierzch wykładamy sos śmietanowy i zapiekamy przez 15 min. Można dodać również pieczrki, boczek lub warzywa jakie kto lubi. Na koniec suto posypujemy natką pietruszki, lub szczypiorkiem