Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 30 minut Zapiekanie: 20 minut Porcja: 390 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Dania główne

Czas przygotowania:
Kalorie:
390 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3/4 kg jabłek
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Obrane owoce pokroić w plasterki.
  2. Mleko podgrzać z masłem, przyprawić do smaku cukrem.
  3. 3/4 ryżu wyłożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać ciepłym mlekiem z masłem. Na ryżu rozłożyć jabłka, posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem, przykryć resztą ryżu. Na wierzchu rozprowadzić śmietanę.
  4. Formę od razu wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 st. C.
obiad zapiekanka dla dzieci jabłka cynamon ryż na słodko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze