Zapiekanka ryżowa na słodko

Szybki pomysł na łatwy i niedrogi obiad.

Dodany przez: justyna99

Zapiekanka ryżowa na słodko

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki:
  • -2,5 szkl ryżu,
  • - 2 jajka,
  • -3 łyżki masła lub margaryny,
  • - 6 jabłek,
  • - cukier waniliowy,
  • - 4 łyżki cukru,
  • - 200 ml śmietany,
  • - cynamon,
  • - margaryna do wysmarowania formy

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania:
  2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Do gorącego jeszcze ryżu dodajemy roztrzepane jajka, masło, cukier waniliowy i 1 łyżkę cukru kryształu. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon i resztę cukru. Formę do zapiekania natłuszczamy. Część ryżu wykładamy na spód naczynia i smarujemy śmietaną. Wykładamy ½ jabłek i resztę ryżu. Ponownie smarujemy śmietaną i wykładamy resztę jabłek. Zapiekamy ok. 40 min.
obiad kolacja deser zapiekanka dla dzieci jabłka ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze