Pyszna i łatwa do przyrządzenia zapiekanka, pomysł powstał dwa dni temu.
Składniki:
Makaron świderki 650g
Śmietana 12% 200g
2 puszki pomidorów sosie własnym
1 średni ząbek czosnku
Sos serowy lub do spaghetti carbonara w proszku (można kupić w delikatesach)
Ser żółty gouda
Parmezan
Ser mozzarella
Masło
Maggi w płynie
Majeranek suszony
Tymianek suszony
Bazylia świeża i suszona
Pieprz
Sól
Zapiekanka makaronowa we włoskim stylu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Oba sosy serowe w proszku wymieszać z taka ilością wody jaka jest podana w opisie na opakowaniu oraz z opakowaniem 200g śmietany 12%. Zagotować na wolnym ogniu mieszając. Do gotującego się sosu wsypać odrobinę startego na tarce sera żółtego oraz wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidory z puszki zmiksować, przyprawić ziołami, pieprzem, solą, odrobiną maggi, dodać odrobinę masła i tak przygotowany sos zagotować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wnętrze naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, wsypać do niego surowy makaron i zalać sosem serowym posypując wierzch startym żółtym serem oraz liśćmi świeżej bazylii. Tak przygotowaną potrawę zapiekać przez 15 min. w piekarniku. Następnie po 15 min. wyciągnąć zapiekankę i polać z wierzchu sosem pomidorowym, posypać liśćmi świeżej bazylii, startym żółtym serem, parmezanem oraz porwaną na strzępy mozarellą. Zapiekać przez następne 15 minut. Gotowe!