" Zapiekane naleśniki pod pomarańczową pierzynką "

Pyszne , chrupiące naleśniki z pomarańczowo - serowym nadzieniem.

NaleśnikiZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
300.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 152 głosów)

Składniki:

  • Naleśniki:
  • - jajko - 1 szt
  • - mąka - ok. 2 szkl.
  • - mleko - ok. 1,5 szkl.
  • - woda gazowana - 0,5 szkl.
  • - sól - szczypta
  • - proszek do pieczenia - szczypta
  • - olej - 3 łyżki
  • Nadzienie :
  • - biały ser - ok. 30 dag
  • - jajko - 1 szt.
  • - cukier wanilinowy - 1 op.
  • - cukier - ok. 2-3 łyżki
  • - olejek pomarańczowy - 5 kropel
  • - kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki
  • Polewa :
  • - śmietana 12% - 200 ml
  • - jajko
  • - cukier - 2 łyżki
  • - skórki pomarańczowa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Robimy naleśniki:
  • Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania konsystencji śmietany.
  • Odstawiamy na chwilę.
  • Składniki na nadzienie mieszamy ( można to zrobić mikserem ) do uzyskania gładkiej masy.
  • Smażymy naleśniki na odrobienie oleju.
  • Każdy smarujemy przygotowaną masą.
  • Zawijamy najpierw dwa przeciwległe boki po ok 3 cm do środka a potem wzdłuż w rulonik.
  • Układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  • Śmietanę ubijamy wraz z cukrem i jajkiem.
  • Dodajemy skórkę pomarańczową.
  • Mieszamy.
  • Przygotowaną polewą pokrywamy naleśniki.
  • Zapiekamy w piekarniku ok. 30-40 min. w temp. ok.200C.
  • Zdobimy wg. własnego pomysłu!
  • Smacznego!

Kalorie: 300.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy