Zakwas na Wigilijny barszcz

Przepis na zakwas sprawdzony. Barszcz wychodzi wyśmienity z tak mało składników.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.67 z 6 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg buraczków czerwonych
  • kiść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • letnia przegotowana woda
  • kromka razowego chleba
  • duży słój

Przygotowanie

  1. Buraczki myjemy i obieramy. Kroimy na cienkie plastry i układamy w słoju. Zalewamy letnią i przegotowaną wodą Tak by buraczki były nią pokryte. Dodajemy liść laurowy oraz całe ząbki czosnku. Na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba. Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu w kuchni. Najlepiej przy kuchence. Po około pięciu dniach usuwamy piane jaka powstała. Zakwas zlewamy do butelek. Butelki należy zakorkować. Taki zakwas możemy przechowywać w chłodnym miejscu, nawet kilka miesięcy.
przetwory barszcz czerwony buraczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze