Zając w śmietanie

Przygotowanie: 35 minut Marynowanie: 2 i 1/2 doby Pieczenie: 1 godz.

Dodany przez: mojegotowanie

Zając w śmietanie

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
670 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • comber i uda z zająca
  • 2 szklanki maślanki
  • 6 ziaren jałowca
  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • duża cebula
  • seler korzeniowy
  • marchew
  • pietruszka
  • 3 suszone grzyby
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki lekko kwaśnej śmietany
  • sól

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, ułożyć w kamionkowym garnku, zalać maślanką i odłożyć na 2 dni w chłodne miejsce. Wyjąć z maślanki, osączyć.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler, marchew i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w talarki. Jałowiec, pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Przyprawami natrzeć zająca i ponownie włożyć do garnka.
  3. Obłożyć warzywami, przykryć i odstawić na noc. Grzyby namoczyć na noc, ugotować.
  4. Usunąć jarzyny, mięso natrzeć solą, włożyć do brytfanny i pokryć wiórkami masła i pokrojonymi w paseczki grzybami. Piec godzinę w temp. 200°C, w czasie pieczenia polewać zająca wytwarzającym się sosem i wywarem z grzybów.
  5. Upieczone mięso polać śmietaną i dusić jeszcze 10 minut, aby sos nabrał aromatu i nieco zgęstniał.
  6. Podawać z brukselką z wody, polaną masłem z bułeczką.
mięso obiad dziczyzna mięso z zająca
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze