4.49 (158)
200g kaszy jaglanej
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
pęczek szpinaku
kilka suszonych pomidorów w oliwie
4 ząbki czosnku, ser feta
garść orzechów nerkowca
ulubiony olej lub oliwa
świeże przyprawy tj.lubczyk, oregano, bazylia
do smaku: pieprz ziołowy, sól himalajska
Kaszę gotujemy do miękkości, po dokładnym przepłukaniu, w wodzie z dodatkiem lubczyku. Siemie lniane zalewamy wrzątkiem i miksujemy blenderem aż powstanie gładka masa. Ugotowaną kaszę łączymy z siemieniem oraz 3 łyźkami oleju i blendujemy na jednolitą masę, doprawiamy wg gustu. Wszystko wykładamy na formę do tarty i zapiekamy 10 min.w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie na naoliwionej patelni podsmażamy posiekany czosnek, pomidory, dodajemy umyty szpinak i zalewamy odrobiną wody, dusimy chwilę póki woda nie odparuje. Masę szpinakową przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią lub innymi ulubionymi przyprawami, dodajemy ser feta. Wszystko wykładamy na zapieczoną masę jaglaną, posypujemy orzeszkami, zmniejszamy temperaturę piekarnika do ok.170 stopni i zapiekamy 20 minut. Zjadamy ze smakiem i z trzęsącymi się uszami.
Przepis nadesłała Jolanta Kusak