Wytrawna rolada z ciasta francuskiego

Wytrawna wersja z ciasta francuskiego - nadziewana rolada.

Dodany przez: bernika

Wytrawna rolada z ciasta francuskiego

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kulka sera mozzarella
  • ok 15 dag sera zółtego gouda startego
  • troche szynki moze jakies 15 dag
  • czerwona papryka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • łyzeczka mleka
  • łyzeczka ziół prowansalskich lub oregano, tymianek
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwinac i połozyc na blaszce na papierze do pieczenia. Jajka połaczyć ze startym serem pieprzem oraz ziołami i zmiksowac na jednolitą masę. Szynke, mozzarelle pokroić w kostke, Papryke w paseczki. Na ciescie rozsmarowac połowe z masy jajecznej, ułozyc na cieście szynke, ser i papryke, zalac reszta masy i zwinać w rolade. Lekko z wierzchu nakłuc widelcem, posmarowac żołtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut w 210 stopni.
  2. Pyszna na swieżo po upieczeniu ale bardzo krucha, za to nastepnego dnia równie dobra ale bardziej zwarta. Corka zjadła w 2 dni prawie całą:)
ser przekąska kolacja Papryka szynka ciasto francuskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze