Wyśmienity tort Marcello

Czekoladowy tort z maślano-jajecznym kremem z dodatkiem drylowanych wiśni i bakalii.

Dodany przez: Beatka

Wyśmienity tort Marcello

Torty

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Krem:
  • 1,5 kostki masła prawdziwego
  • 1,5 kostki margaryny Kasi
  • 8 jajek
  • 1,5-2 szklanek cukru pudru
  • 4-5 łyżek kakao
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni (namoczonych w alkoholu)
  • 10 dkg łuskanych orzechów (grubo posiekanych)
  • 10 dkg rodzynek
  • 5 dkg płatków migdałowych
  • przegotowana woda z cukrem i alkoholem do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
  2. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do kwadratowej blaszki (26x26) i piec 40 minut w temperaturze 150-170 stopni.
  3. Krem:
  4. Miękką margarynę i masło przełożyć do większego pojemnika, dodać kakao. Następnie w osobnym naczyniu na parze ubić jajka z cukrem pudrem na puszystą masę (musi podwoić swoją objętość). Masę wlewać bardzo powoli do miękkiego masła, cały czas ubijać aż wszystkie składniki się połączą. Krem musi być puszysty i delikatny. Odkładamy do osobnego naczynia 7 łyżek kremu, do reszty dodajemy wiśnie i bakalie delikatnie mieszając.
  5. Biszkopt podzielić na 3-4 blaty, nasączyć dość mocno, przełożyć kremem z bakaliami. Wierzch i boki posmarować czystym kremem. Udekorować według uznania.
deser Tort
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze