Wyśmienity smalec wg Aleex

Kiedy otwierasz słoik z tym smalcem - pachnie w całym domu.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.25 z 12 głosów)

Składniki

  • 70 dkg świeżej słoniny
  • 25 dkg łopatki
  • 25 dkg karkówki
  • 25 dkg boczku
  • 4 duże cebule
  • mielony pieprz
  • majeranek
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie

  1. Słoninę pokroić w małą kostkę, wrzucić do dużego garnka, wlać 1/2 szklanki wody.
  2. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste.
  3. Mięso i boczek opłukać i osączyć, pokroić w małą kostkę i dodać do roztopionego tłuszczu ze skwarkami.
  4. Smażyć przez 1 - 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  5. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, a później w plasterki. Dodać do naczynia z mięsem i skwarkami.
  6. Gdy cebula się zezłoci, garnek ze smalcem odstawić z ognia.
  7. Kiedy smalec nieco przestygnie, dodać pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku i majeranek. Wymieszać i przelać do kamiennego naczynia lub do słoików.
  8. Smalec można przechowywać nawet kilka miesięcy.
  9. Smakuje rewelacyjnie. Polecam!
regionalne przekąska smalec swojski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze