Faszerowana rolada z indyka

Ocena:

4.46 (180)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? Ten posmakuje wszystkim - wypróbuj faszerowaną roladę z indyka.

Składniki:

  • filet z indyka  800 g

  • szynka  10 plasterków

  • czosnek  2 ząbki

  • płatki migdałowe  30 g

  • masło  15 g

  • ser pleśniowy  120 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • szpinak  100 g

  • suszone pomidory  8 szt.

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Faszerowana rolada z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Filet: rozcinamy tak, by powstał jak największy i równej grubości płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, oprószamy pieprzem i skrapiamy oliwą. 

  • Krok 2:

    Szpinak: wrzucamy na rozgrzane masło z posiekanymi ząbkami czosnku. Gdy puści wodę, podkręcamy ogień i ją odparowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia.

  • Krok 3:

    Rolada: na płacie folii spożywczej układamy plastry szynki tak, aby na siebie zachodziły i tworzyły prostokąt wielkości płata indyka. Na to kładziemy mięso. Na 3/4 szerokości wykładamy szpinak, następnie  rozkruszamy niebieski ser pleśniowy, płatki migdałowe i osączone z zalewy pomidory w całości. Roladę ściśle zwijamy tak, aby szczelnie pokrywały ją plastry szynki.

  • Krok 4:

    Pieczenie: na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z zalewy pomidorów. Wkładamy roladę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Po 30 min zmniejszamy temp. do 170°C. Przykrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 40 min do 1 godz. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry. 

Porady

Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne