Wyborowa kiełbasa wiejska wieprzowa

Smaczna, domowym sposobem zrobiona kiełbasa. Wiem co jem.

Dodany przez: Aseret

Wyborowa kiełbasa wiejska wieprzowa

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 2.33 z 3 głosów)

Składniki

  • mięso wieprzowe - 1 kg
  • sól - 15 g
  • saletra 1,5 g
  • pieprz czarny - 2 g
  • ziele angielskie 0,5 g
  • majeranek 1,5 g
  • gałka muszkatołowa 0,3 g
  • czosnek 1/2 - 1 ząbek
  • oraz
  • kiełbaśnice, jelita cienkie, wcześniej wyczyszczone

Przygotowanie

  1. Wybieramy mięso nieścięgniste pół na pół chude i tłuste.
  2. mięso pokroić w drobną kostę, usuwając błony.
  3. Do mięsa dodajemy przesianą sól kuchenną, salatrę oraz rozdrobnione przyprawy - bez czosnku, mieszamy i wyrabiamyi pozostawiamy rozłozone cienką uklepaną warstwą w temp. ok. 15 stopni C na całą dobę.
  4. Po tym czasie dodajemy do masy mięsnej roztarty na miazgę czosnek i mieszamy i wyrabiamy dotąd, aż masa stanie się kleista.
  5. Masą taką napełniamy scisle przez maszynke do kiełbas i kiszek przygotowane jelita lub sztuczne kiełbaśnice, układając kiełbasę w kształt wianków.
  6. Aby usunąć z nich powietrze, należy je ponakłuwać i zostawić w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin, a potem już wędzimy.
  7. Wędzić możemy trzema sposobami
  8. 1. w zimnym, rzadkim dymie przez 3 - 5 godzin.
  9. 2. w ciepłym, gęstym dymie przez 90 minut,
  10. 3. w gorącym dymie w temp. ok.85 stopni C w ciągu 45 min. do 1 godziny -( w takiej temp. uzyskujemy kiełbasę pieczoną)
  11. Po uwędzeniu lub upieczeniu kiełbasę studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu.
  12. Kiełbasę taką (poza pieczoną) możemy zaparzać we wrzącej wodzie około 5 minut.
przetwory mięso kiełbasa wędlina wędzenie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze