Wy- pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami

Pyszny kurczak- aromatyczny, z miękkim, soczystym mięskiem i przyprawami w 3 kolorach

Dodany przez: jambalaya

Wy- pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.29 z 17 głosów)

Składniki

  • * 1 wiejski kurczak( 1.8- 2 kg)
  • * 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej- 50g
  • * 30 dag pieczarek
  • * 2 cebule, np szalotki
  • * 1 jajo
  • * 3 kolory przypraw:
  • * papryka słodka mielona, i ostra mielona
  • * czubrica zielona i majeranek
  • * przyprawa złocista do kurczaka
  • * 2 ząbki czosnku rozdrobnione
  • * sos sojowy Tao Tao
  • * sól, pieprz
  • * natka posiekanej pietruszki zielonej( garść)
  • * jasne
  • piwo do podlewania- ok. 1 szklanki
  • * ziemniaki- ilość dowolna
  • * 2 łyżki masła
  • * tymianek

Przygotowanie

  1. Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, odciąć nadmiar skóry z tyłu i wyciąć szyjkę. Skórę w miejscu przy szyjce zaszyć dokładnie. Wnętrze oprószyć sola i pieprzem.
  2. Cebulę podsmażyć z na łyżce masła, dodać pokrojone na plasterki male pieczarki. Dusić ok 20 minut, do odparowania płynu. Pod koniec doprawić dobrze sosem sojowym, pieprzem, sola i zieloną czubricą. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną kaszę, garść natki pietruszki oraz jajo, wymieszać.
  3. Kurczaka faszerować kaszą z pieczarkami. Kurczaka ułożyć piersią do góry, skrzyżować i nóżki, zaszyć dobrze to miejsce, ewentualnie wbić jeszcze wykałaczki dla pewności
  4. . Kurczaka natrzeć czosnkiem, solą oraz kolorowymi przyprawami- gęsto, tak by nie było widać koloru kurczaka;) - majerankiem, czubricą, papryką mieloną i przyprawą złocistą do kurczaka. Tak przyprawionego odstawić do lodówki na minimum 2 godz.
  5. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ziemniaki wyszorować druciakiem( nie obierać), Ponacinać na krzyż, przyprawić papryką, czubricą i przyprawą do kurczaka.
  6. Naczynie żaroodporne- większe niż cały kurczak- wysmarować miękkim masłem. Kurczaka ułożyć piersią do góry, obok przyprawione ziemniaki , przykryć folią aluminiową, skropić sosem sojowym. Piec godzinę w tej temperaturze. Podlać piwem, zmniejszyć temp. na 150 stopni, piec pół godz pod folią i ostatnie pół godz bez przykrycia dopiec skórkę- temperaturę można na chwilę zwiększyć pod koniec. Podlewać często sosem piwnym. Posypać listkami tymianku.
  7. Łączny czas
  8. pieczenia-ok. 2 godz.
  9. Kroić ostrym nożem, lub nożycami do mięsa. Podawać z farszem, ziemniakami, sosikiem piwnym( nie zagęszczać) i dowolnymi dodatkami- u mnie ogórek kiszony, papryka konserwowa, natka pietruszki... oraz kufel piwa
  10. :)
  11. 1 kurczak- na 4-5 osobową, głodna rodzinkę:)
grzyby mięso obiad kasza kurczak pieczony kurczę
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze