Wuzetka Mniam-Mniam

Pyszna, lekka, tradycyjna Wuzetka. ;-)

Dodany przez: myladycat

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Składniki:
  • • 6 jajek
  • • 1 szklanka cukru
  • • 1 szklanka mąki
  • • 2 łyżki kakao
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • • aromat cytrynowy
  • Masa śmietankowa:
  • • 0,5 litra śmietany 30%
  • • 2,5 łyżki cukru pudru
  • • 1,5 łyżki żelatyny
  • • 1/4 szklanki wody
  • Do dekoracji
  • • 1 gorzka czekolada
  • • ok. 8 łyżek mleka

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:
  2. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj. Następnie dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy (o wymiarach 24 na 36 cm) i piecz ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudź i podziel na 3 części. Każdą cześć biszkoptu nasącz aromatem cytrynowym wymieszanym z wodą. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, gdy ostygnie dodać do ubitej na sztywną masę śmietany. Gotową masę śmietankową wyłóż na jedną część biszkoptu i przykryj drugim, potem na kolejny i przykryj. Czekoladę połam, dodaj do niej mleko i podgrzewaj na lekkim ogniu, aż wszystko się połączy. Gdy polewa ostygnie polej nią wierzch ciasta.
deser ciasto kremówka Wuzetka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze