Wołowina z czosnkiem i sezamem

Ocena:

4.49 (178)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Kawałki świeżej wołowiny o aromacie czosnku, do tego soczyste zielone warzywa i prażony sezam...

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 1 zielona papryka
  • szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • szklanka zielonej fasolki (mrożonej lub świeżej)
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 papryczka chili
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki alkoholu
  • olej do smażenia

Wołowina z czosnkiem i sezamem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wrzucamy sezam i prażymy go, mieszając, aż zacznie wydzielać zapach i lekko się złocić. Odstawiamy go do wystygnięcia.
  • Wołowinę pokroić w cienkie paski. W Woku rozgrzać olej, dodać mięso i smażyć mieszając, aż zmieni kolor z każdej strony. Dodajemy fasolkę szparagową oraz groszek i smażymy, aż mięso i warzywa zmiękną. Dodajemy sos sojowy, alkohol, paprykę, chili i smażymy ok. 2 minut.
  • Gotowe danie obsypać prażonym sezamem. Podawać z makaronem skropionym sosem sojowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne