Kawałki świeżej wołowiny o aromacie czosnku, do tego soczyste zielone warzywa i prażony sezam...
Składniki:
500 g wołowiny
1 zielona papryka
szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
szklanka zielonej fasolki (mrożonej lub świeżej)
5 ząbków czosnku
4 łyżki sezamu
1 papryczka chili
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki alkoholu
olej do smażenia
Wołowina z czosnkiem i sezamem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wrzucamy sezam i prażymy go, mieszając, aż zacznie wydzielać zapach i lekko się złocić. Odstawiamy go do wystygnięcia.
Wołowinę pokroić w cienkie paski. W Woku rozgrzać olej, dodać mięso i smażyć mieszając, aż zmieni kolor z każdej strony. Dodajemy fasolkę szparagową oraz groszek i smażymy, aż mięso i warzywa zmiękną. Dodajemy sos sojowy, alkohol, paprykę, chili i smażymy ok. 2 minut.
Gotowe danie obsypać prażonym sezamem. Podawać z makaronem skropionym sosem sojowym.