wolowina_w_ciemnym_piwie

Wołowina w ciemnym piwie

Ocena:

4.53 (198)

  • 14 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Przepis na wołowinę marynowaną w ciemnym piwie i duszoną z pieczarkami, cebulą i czerwoną papryką.

Składniki:

  • Wołowina pokrojona w kostkę 500g,
  • 1 czerwona papryka,
  • Pieczarki 200g,
  • 1 cebula,
  • Sól, pieprz czarny.
  • Marynata:
  • 1 butelka ciemnego piwa 330ml,
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
  • 10 rozgniecionych ziaren jałowca,
  • 2 rozkruszone listki laurowe,

Wołowina w ciemnym piwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1) Z ciemnego piwa, czosnku, ziaren jałowca, listków laurowych sporządzamy marynatę
  • 2) Marynujemy mięso przez 12 godzin W między czasie odwracamy mięso na drugą
  • stronę.
  • 3) Smażymy cebulę na patelni. Dodajemy pokrojone pieczarki i czerwoną paprykę.
  • Dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy,
  • 4) Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa w marynacie.
  • 5) Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180-200 stopni celcjusza.
  • 6) Podajemy z ryżem.

Porady

Zobacz też: kaczka pieczona w piwie

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne