Wołowina na dziko

Ocena:

4.49 (167)

  • 20 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 20 minut Chłodzenie: 2 dni Duszenie: 1,5 godziny Porcja: 590 kcal Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 1 kg wołowiny zrazowej
  • 10 dag słoniny
  • włoszczyzna
  • 2–3 liście laurowe
  • kilka oliwek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • NA ZALEWĘ:
  • szklanka octu winnego
  • po 4–5 ziaren jałowca, goździków, ziela angielskiego i pieprzu

Wołowina na dziko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z octu, szklanki przegotowanej wody i przypraw zrobić zalewę, włożyć do niej umyte mięso. Pozostawić je w chłodnym miejscu na 2 dni. Potem opłukać, osuszyć, wyciąć ostrym nożem głębokie otwory i wsunąć w nie pociętą w grube pasy słoninę. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
  • W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć wołowinę na rumiano ze wszystkich stron. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych około 1,5 godziny. W połowie duszenia dodać obraną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę. Podawać na gorąco przyozdobioną oliwkami i gałązkami rozmarynu.
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne