Przygotowanie: 20 minut Chłodzenie: 2 dni Duszenie: 1,5 godziny Porcja: 590 kcal Składniki na 6 porcji
Składniki:
1 kg wołowiny zrazowej
10 dag słoniny
włoszczyzna
2–3 liście laurowe
kilka oliwek
sól, pieprz
4 łyżki oleju
NA ZALEWĘ:
szklanka octu winnego
po 4–5 ziaren jałowca, goździków, ziela angielskiego i pieprzu
Wołowina na dziko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z octu, szklanki przegotowanej wody i przypraw zrobić zalewę, włożyć do niej umyte mięso. Pozostawić je w chłodnym miejscu na 2 dni. Potem opłukać, osuszyć, wyciąć ostrym nożem głębokie otwory i wsunąć w nie pociętą w grube pasy słoninę. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć wołowinę na rumiano ze wszystkich stron. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych około 1,5 godziny. W połowie duszenia dodać obraną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę. Podawać na gorąco przyozdobioną oliwkami i gałązkami rozmarynu.
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!