Wołowina na dziko

Przygotowanie: 20 minut Chłodzenie: 2 dni Duszenie: 1,5 godziny Porcja: 590 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Wołowina na dziko

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
590 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg wołowiny zrazowej
  • 10 dag słoniny
  • włoszczyzna
  • 2–3 liście laurowe
  • kilka oliwek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • NA ZALEWĘ:
  • szklanka octu winnego
  • po 4–5 ziaren jałowca, goździków, ziela angielskiego i pieprzu

Przygotowanie

  1. Z octu, szklanki przegotowanej wody i przypraw zrobić zalewę, włożyć do niej umyte mięso. Pozostawić je w chłodnym miejscu na 2 dni. Potem opłukać, osuszyć, wyciąć ostrym nożem głębokie otwory i wsunąć w nie pociętą w grube pasy słoninę. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
  2. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć wołowinę na rumiano ze wszystkich stron. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych około 1,5 godziny. W połowie duszenia dodać obraną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę. Podawać na gorąco przyozdobioną oliwkami i gałązkami rozmarynu.
  3. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
mięso oliwki obiad kolacja słonina wołowina zrazowa wołowina na dziko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze