Zupa z ciecierzycy

Ocena:

4.38 (181)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z ciecierzycy to danie wegetariańskie, które oczarowuje już od pierwszej łyżki. Jest pełna warzyw i po prostu pyszna, a do tego łatwa w przygotowaniu. To świetna propozycja na chłodniejsze jesienne i zimowe dni - przyjemnie rozgrzewa i syci na długi czas. Można wzbogacać ją o kolejne dodatki i aromatyczne przyprawy. Podajemy sprawdzony przepis na zupę z ciecierzycy z ziemniakami.

Składniki:

  • woda  1 l

  • marchewka  2 szt.

  • cebula  1 szt.

  • ciecierzyca  170 g

  • ziemniaki  4 szt.

  • pietruszka  1.5 l

  • seler  0.25 szt.

  • suszone pomidory  100 g

  • olej  30 ml

  • szpinak  200 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  4 szt.

  • słodka papryka  5 g

  • papryka ostra  3 g

  • kminek  5 g

  • majeranek  3 g

Zupa z ciecierzycy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciecierzyca: suche ziarna zalewamy litrem zimnej wody, odstawiamy na noc (czas nie jest uwzględniony w całkowity czas przygotowania zupy).

  • Krok 2:

    Gotowanie ciecierzycy: następnego dnia gotujemy ją na małym ogniu przez ok. 60 minut, do 90 minut. Pod koniec, jak już jest prawie miękka, dodajemy sól do smaku.

  • Krok 3:

    Cebula: obieramy ją i drobno siekamy. Rozgrzewamy olej - szklimy na nim cebulę, przez ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy sypkie i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

  • Krok 4:

    Przygotowanie warzyw: w między czasie, gdy cebula się podsmaża, obieramy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Myjemy je i kroimy w kostkę. Szpinak myjemy i osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i drobno siekamy.

  • Krok 5:

    Gotowanie zupy: do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i pokrojone warzywa. Dokładamy pozostałe przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dorzucamy szpinak i pomidory. Zupę z ciecierzycy gotujemy jeszcze przez 5-10 minut.

Porady

  • Jeśli chcemy, żeby zupa z ciecierzycy miała bardziej orientalny smak, możemy do niej dodać pastę tahini. Kupujmy ją w jak najmniejszych opakowaniach, żeby zużywać ją na bieżąco. I tylko taką, która zawiera wyłącznie jeden składnik: 100% prażonego ziarna sezamowego, gwarantującego pyszny, orzechowy posmak.
  • Zupę możemy zabielić śmietaną lub w wersji wegańskiej, jogurtem kokosowym lub dowolnym mlekiem roślinnym.
  • Zupa z ciecierzycy z puszki to pomysł na bardzo szybki obiad. Wystarczy ugotować warzywa do miękkości.
  • Jeśli używacie ciecierzycy z puszki lub słoika, nie wylewajcie zalewy, gdyż woda z ciecierzycy, zwana aquafabą, świetnie sprawdza się do przepisu na wegańską bezę. Wystarczy ubić ją na sztywną pianę, powoli dosypując cukier. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego, którym formujemy duże blaty bezowe lub małe beziki. Tak przygotowane wegańskie bezy suszymy w piekarniku, podobnie jak klasyczną bezę z białek. 

Zobacz także: zupę krem z ciecierzycy z dodatkiem boczku.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dodatki do zupy z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy jest pyszna solo, ale można ją też urozmaicić mięsnym, bądź roślinnym dodatkiem. Fanom mięsa polecamy dodatek:

  • boczku - wcześniej dobrzej jest go podsmażyć,
  • kiełbasy - można podgrzać ją na patelni, ale nie jest to konieczne,
  • podsmażonych kawałków wieprzowiny czy wołowiny,
  • kurczak lub indyk - to dobra propozycja na zupę z ciecierzycy dla dzieci.

Z kolei tym, którzy wolą wegetariańską wersję, polecamy podawać zupę z podsmażonym na chrupko tofu. Można użyć do tego zarówno tofu naturalnego, wędzonego, jak i marynowanego w przyprawach. Innym pysznym roślinnym dodatkiem będzie chrupiąca pieczona ciecierzyca, którą możemy posypać zupę na wierzchu.

Jeśli chodzi o warzywa, sprawdzi się tu nie tylko klasyczna włoszczyzna, ale także wszelkie inne warzywa, również kapustne i strączkowe. Szczególnie dobrze będą pasowały tu:

  • papryka,
  • fasolka szparagowa,
  • brokuł,
  • cukinia,
  • dynia.

Z przypraw, najbardziej polecamy słodką, ostrą lub wędzoną paprykę, zioła prowansalskie, curry, kurkumę, oregano i zioła prowansalskie. 

Zupa z ciecierzycy - przepis na różne sposoby

Prosta zupa z ciecierzycy może mieć przeróżne oblicza. Pysznie smakuje zarówno w klasycznej wersji, jak i z różnymi smakowymi twistami. Co warto dodać do tego dania, aby nieco zmienić jego charakter? Dobrymi dodatkami, które podkręcą smak i zapach zupy będą:

  • sos sojowy,
  • świeże lub suszone grzyby,
  • pomidory z puszki, w postaci przecieru, koncentratu lub passaty, a także świeże - w ten sposób powstanie szybka zupa pomidorowa z ciecierzycą. 

Fanom orientalnych smaków z pewnością przypadnie do gustu zupa tajska z ciecierzycą. Choć może to brzmieć jako trudny do odtworzenia w domu przepis, z łatwością przygotujemy go we własnej kuchni, gdyż jest to po prostu zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym oraz dodatkiem chilli i świeżego lub sproszkowanego imbiru.

Jeśli dbacie o linię, najlepszym przepisem będzie zupa z ciecierzycy fit. W tym przypadku gotujemy posiekane warzywa, a pod koniec gotowania dorzucamy ciecierzycę z puszki. Wszystko to doprawiamy sporą ilością przypraw i ziół. Zabielanie śmietaną wymieniamy na dodatek jogurtu naturalnego lub w ogóle pomijamy ten etap.

Inne pomysły na cieciorkę

Zupa z ciecierzycy to tylko jeden z pomysłów na to warzywo strączkowe. Ciecierzyca jest bazą do wielu przepysznych przepisów, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Jeśli szukamy błyskawicznego przepisu, te pyszne i zdrowe kuleczki można łatwo zamienić w pyszne smarowidła i kremy. Wystarczy kilka ruchów blendera, aby wyczarować:

Innym świetnym pomysłem na wykorzystanie tego składnika jest przygotowanie kotletów z ciecierzycy. Takie danie będzie świetne nie tylko na obiad, w towarzystwie ziemniaków i surówki, ale także jako baza do wege burgerów czy tortilli. Inny pyszny przepis to falafel, czyli słynne pulpeciki z ciecierzycy rodem z Izraela. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne