Wiosenny rosół

Ocena:

4.57 (168)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Rosół jest dobry nie tylko na zimę. Ten lekki wiosenny rosołek będzie świetny nawet w upalne dni.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1–2 dymki ze szczypiorem
  • 6 filetów z udźca kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub chudego rosołu
  • 1/2 paczki mrożonych minimarchewek lub 2 paczki marchewek baby (takich jak kupujemy na przekąskę)
  • średniej wielkości por
  • masło
  • 20 dag zielonego groszku z mrożonki (najlepiej pół na pół strączków i łuskanego)
  • sól, pieprz
  • makaron typu orzo
  • pęczek natki pietruszki

Wiosenny rosół - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dymki czyścimy – cebulki tniemy w cienkie talarki i wrzucamy na oliwę, szczypior kroimy i odkładamy. Kiedy dymki się zeszklą, wkładamy pokrojone w paski mięso i wciskamy przez praskę czosnek
  • smażymy ok. 3 min. Wlewamy gorący bulion lub rosół, gotujemy na małym ogniu, szumując jak najdokładniej. Kiedy mięso będzie prawie dobre, wrzucamy zamrożone marchewki, doprowadzamy do zagotowania.
  • Oczyszczonego pora kroimy w talarki, podduszamy na maśle, dodajemy do garnka
  • kiedy zupa się zagotuje, dodajemy groszek, gotujemy 1–2 min od zawrzenia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Osobno gotujemy makaron, mieszamy z zupą tuż przed podaniem. Każdą porcję posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i odłożonym szczypiorem dymki.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne