Sałatka jajeczna

Ocena:

4.43 (164)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka jajeczna jest sycąca oraz wyjątkowo prosta w wykonaniu. Połączenie jajek, ogórka kiszonego, majonezu, musztardy oraz szczypiorku smakuje obłędnie. Możemy podać ją na śniadanie lub kolację.  Świetnie sprawdzi się również w roli przystawki na Wielkanoc. Sałatkę z jajek serwujemy solo lub z kromką świeżego pieczywa.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • musztarda  15 g

  • szczypiorek  10 g

  • majonez  50 g

  • kiszone ogórki  1 szt.

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Sałatka jajeczna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: gotujemy na twardo przez około 10 minut. Po tym czasie zalewamy je zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy jajka ze skorupki.

  • Krok 2:

    Ogórek: kroimy w małą kostkę.

  • Krok 3:

    Szczypiorek: myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Liście i cebulki czosnku drobno siekamy.

  • Krok 4:

    Sos: musztardę łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 5:

    Sałatka jajeczna: jajka kroimy w kostkę. Następnie łączymy je z ogórkiem, szczypiorkiem, oraz sosem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Porady

  • Jeśli nie przepadamy za ogórkami konserwowymi, to opcjonalnie możemy zastąpić je ogórkami kiszonymi lub świeżymi. W przypadku tych drugich, pamiętajmy, żeby je wcześniej obrać.
  • Zamiast szczypiorku możemy dodać posiekany czosnek niedźwiedzi lub koperek
  • Sałatka jajeczna najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona. Przed jedzeniem warto wstawić ją na pół godziny do lodówki.
  • Do przygotowania potrawy polecamy wybrać jajka od kur z wolnego wybiegu – oznaczone cyferką 1 lub z chowu ekologicznego (tzw. zerówki).
  • Sałatkę jajeczną przechowujemy w lodówce maksymalnie 2–3 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka jajeczna – czym zastąpić majonez?

Sałatkę jajeczną możemy przygotować w wersji light, o obniżonej zawartości tłuszczu. W takiej sytuacji zamiast tradycyjnego majonezu warto wybrać:

  • jogurt naturalny,
  • śmietanę 12%,
  • śmietanę 18%,
  • majonez light.

Sałatka jajeczna – inne warianty

Listę składników tworzących sałatkę jajeczną możemy wydłużyć w zależności od własnych upodobań. Wzbogacą one smak, aromat oraz wartość odżywczą potrawy. Polecamy dodać do niej:

  • por – kroimy go na cienkie plasterki i dodajemy do sałatki. Jeśli zależy nam na tym, żeby por odznaczał się delikatnym smakiem, możemy sparzyć go wrzątkiem,
  • tuńczyk – sałatka jajeczna rewelacyjnie smakuje z dodatkiem tuńczyka z puszki, wystarczy go rozdrobnić za pomocą widelca,
  • szynkę – najlepiej sprawdzi się tutaj pokrojona w kostkę szynka konserwowa. Taką sałatkę warto wzbogacić dodatkowo w kukurydzę, por, oraz ananas z puszki,
  • pieczarki – przed dodaniem należy je obrać i obgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut,
  • chrzan – starty świeży korzeń nada naszej sałatce pikantnego smaku i głębokiego aromatu,
  • pietruszkę – stanowi cenne źródło witaminy C, żelaza, potasu oraz magnezu. Przed dodaniem myjemy ją, osuszamy i siekamy.

Inne przepisy z jajkami

Jajko możemy wykorzystać również do przygotowania rewelacyjnych sałatek warstwowych lub pysznych przystawek. Składnik ten jest nieocenioną bazą dań zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnego, wielkanocnego spotkania. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów:

  • sałatka Cobb – odznacza się szeroką gamą smaków. Oprócz jajek znajdziemy w niej awokado, boczek wędzony, ser lazur, pomidorki cherry, sałatę rzymską oraz pierś z kurczaka. Z powodzeniem możemy ją serwować solo lub z dodatkiem kromki chleba,
  • sałatka na krakersach – powstaje ona z warstw: tuńczyka, żółtego sera, jajek, które są przekładane słonymi ciasteczkami,
  • jajka faszerowane awokado – to ciekawy pomysł na przystawkę. Ugotowane jajka dzielimy na pół. Wydrążamy z nich żółtko, a następnie łączymy je z awokado, majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Powstałą pastą dekorujemy białka,
  • jajka z majonezem i szczypiorkiem – to najprostsza w wykonaniu i najbardziej popularna przystawka, która często gości na wielkanocnym stole. Wystarczy, że ugotowane połówki jaj, udekorujemy majonezem i szczypiorkiem,
  • pasta jajeczna – to świetny dodatek do pieczywa. Jeśli chcemy, możemy wzbogacić ją w suszone pomidory lub inne ulubione składniki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne