Wilgotny placek z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°c. Formę o śr. 20–24 cm z wysokim brzegiem natłuszczamy i wysypujemy mąką. Masło miksujemy z cukrem, aż będzie spienione, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy, dolewamy maślankę lub mleko, ekstrakt waniliowy i pozostawiamy na ok. 15 min. Ponownie mieszamy i przesiewamy na to mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Mieszamy, przekładamy do przygotowanej formy. Całą powierzchnię przykrywamy oczyszczonymi, pokrojonymi w grube plasterki truskawkami. Posypujemy cukrem. pieczemy w temp. 180°c. Po 10 min zmniejszamy temp. do 160°c i pieczemy jeszcze przez 40–45 min. Testujemy stan upieczenia drewnianym patyczkiem – powinien być suchy.