Wilgotny placek z truskawkami

Ocena:

4.51 (181)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 8 osób
Przepis na pyszne ciasto z truskawkami.

Składniki:

  • tłuszcz i mąka do formy
  • 8 łyżek miękkiego masła
  • 22,5 dag cukru pudru
  • jajko
  • 125 ml maślanki (lub taka sama ilość
  • mleka z kilkoma kroplami soku z cytryny)
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 17 dag mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 dag obranych truskawek
  • łyżka cukru

Wilgotny placek z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°c. Formę o śr. 20–24 cm z wysokim brzegiem natłuszczamy i wysypujemy mąką. Masło miksujemy z cukrem, aż będzie spienione, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy, dolewamy maślankę lub mleko, ekstrakt waniliowy i pozostawiamy na ok. 15 min. Ponownie mieszamy i przesiewamy na to mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Mieszamy, przekładamy do przygotowanej formy. Całą powierzchnię przykrywamy oczyszczonymi, pokrojonymi w grube plasterki truskawkami. Posypujemy cukrem. pieczemy w temp. 180°c. Po 10 min zmniejszamy temp. do 160°c i pieczemy jeszcze przez 40–45 min. Testujemy stan upieczenia drewnianym patyczkiem – powinien być suchy.

Porady

Zobacz też: Sałatka z truskawkami i ogórkiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne