Wigilijny barszcz z grzybami okraszony cebulką

Barszcz z grzybami co roku gości na naszym wigilijnym stole

Dodany przez: kontakt1982

Wigilijny barszcz z grzybami okraszony cebulką

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 garści suszonych borowików lub podgrzybków
  • 2 l wody
  • butelka zakwasu na barszcz biały
  • sól,pieprz
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 2-3 łyżki masła

Przygotowanie

  1. 1.Grzyby przepłukać,namoczyć na noc.Na drugi dzień nastawić grzyby razem z wodą i gotować na małym ogniu do miękkości.
  2. 2.Do grzybowego wywaru wlać butelkę zakwasu ( jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego można wlać mniej ).Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. 3.Cebulę zeszklić na maśle.Barszczyk podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami i ze skwarkami z cebulki.
wigilia grzyby barszcz zupa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze