Wigilijny barszcz grzybowy

Wigilijny barszczyk grzybowy to pyszne danie an Wigilijny wieczór.

Dodany przez: agata17ko

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6-8 dag suszonych grzybów
  • 400 ml zakwasu
  • 150 ml kwasnej śmietany
  • 12 g czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Starannie umyte grzyby zalać 1/2 l wody, gotować kilka minut na wolnym ogniu do czasu,aż puszczą sok. Odstawić na dobę. Następnie wyjąć grzyby ostrożnie zlać wywar, nie mącąc go. Wywar zagotować.
  2. Do garnka z wrzącym wywarem wlac zakwas na żurek oraz 1-1,5 l wody. Gotowac razem kilka minut. Na koniec dodac czosnek granulowany oraz śmietankę. Barszcz doprawic do smaku solą i pieprzem. Udekorowac kilkoma ugotowanymi grzybami. Podawać z uszkami.
konkurs wigilia Boże Narodzenie zupa przepisy wigilijne barszcz grzybowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze