Wigilijna zupa grzybowa

Świetna pożywna zupka na Wigilijny stół

Dodany przez: julias

Wigilijna zupa grzybowa

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 20 dkg suszonych prawdziwków
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 op. makaron wstążki
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka bulionowa (warzywna)
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Grzyby dobrze umyć i ugotować do miękkości.Przygotować bulion z kostki . Ugotowane prawdziwki pokroić w drobne paseczki lub w kosteczkę , wrzucić na patelnię i poczekać aż odparuje z nich woda. Gdy tak się stanie, dodać łyżkę masła oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Grzyby oraz cebulę przełożyć do bulionu, gotować ok. 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem łazankowym oraz z kleksem śmietany.
grzyby makaron zupa śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze