Wigilijna, pyszna kapusta z grzybami

taką kapustę możemy przygotować już teraz i albo zawekować, albo zamrozić - na Wigilię będzie gotowa

Czas przygotowania:
4320 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 168 głosów)

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 czubata szkl. grzybów suszonych (ja użyłam podgrzybków)
  • 1 czubata łyżka proszku grzybowego
  • 1 średnia cebula
  • 10 śliwek suszonych
  • wędzonych b/pestek
  • 2 liście laurowe
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4-5 plastrów selera korzeniowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby i śliwki zalać 2 szkl. gorącej wody
  • odstawić na 15 min. pod przykryciem. Kapustę posiekać - ja nie płuczę i nie odciskam z soku bo lubimy dość kwaśną - przełożyć do garnką. Dodać liście laurowe
  • ziele angielskie i kminek
  • wlać 1 szkl. wody
  • dusić 15 min.. Namoczone grzyby i śliwki odcedzić
  • pokroić w paseczki i razem z płynem dodać do kapusty
  • dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę obrać
  • pokroić w drobną kostkę
  • przyrumienić na oleju
  • dodać do podduszonej kapusty. Na suchej patelni rozpuścić cukier
  • poczekać aż się skarmelizuje na ciemny brąz
  • przełożyć do kapusty. Dodać lubczyk
  • proszek grzybowy (zmielone grzyby suszone) i pieprz - nie solę potrawy bo kapusta jest dość słona. Dusimy jeszcze ok. 30-45 min. na malutkim ogniu uważając aby nie przypalić - jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dolać niewielką ilość wody
  • która podczas długiego duszenia odparowuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy kapustę w chłodne miejsce do następnego dnia. Nazajutrz stawiamy na małym ogniu i dusimy ok. 30-60 min.
  • po czym ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Trzeciego dnia znów kapustę zagotowujemy i ...możemy już jeść. W/g mnie takie dwu-trzykrotne zagotowywanie u studzenie tej potrawy wydobywa wszystkie jej smaki i aromaty
  • wszystko doskonale się łączy i przegryza.
  • Plastry selera
  • grubości ok. 2-3 mm
  • ugotować w niewielkiej ilości lekko posolonego i posłodzonego wrzątku
  • osączyć dokładnie. Małą foremką do ciasteczek wyciąć gwiazdki
  • ozdobić półmisek z kapustą przed podaniem. Wywar z selera można dodać do kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy