Wigilijna kapusta z grzybam i kaszą jęczmienną

Tradycyjna kapustka wigilijna... Kto się jej oprze?? ;)

Dania główne

Czas przygotowania:
300 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 189 głosów)

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dag suszonych grzybów
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby opłukać, namoczyć w wodzie, odstawić na ok. 2 godz, następnie gotować przez ok. 1 godz.
  • Kapustę opłukać, drobno posiekać.
  • Grzyby posiekać, wraz z wywarem dodać do kapusty.
  • Gotować przez ok. 1 ½ godz. do zmięknięcia.
  • Po około 30 min gotowania dodać szklankę kaszy jęczminnej, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól oraz pieprz.
  • Dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy