Wigilijna gwiazda makowa

Niby zwykły świąteczny makowiec, a taki wyjątkowy - w kształcie pięknej gwiazdy.

Dodany przez:

Makowce

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 2.4 z 5 głosów)

Składniki

  • ciasto:
  • 1 dag drożdży suchych lub 2 dag świeżych
  • 28 dag mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 6 dag roztopionego masła
  • nadzienie:
  • 20 dag maku
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • mała porcja cukru waniliowego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • dodatkowo:
  • jajko wymieszane z łyżką mleka
  • mak do posypania
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Na ciasto: suche drożdże mieszamy z mąką oraz cukrem (ze świeżych najpierw robimy rozczyn, mieszając z kilkoma łyżkami mleka i ok. łyżeczki cukru).
  2. Dodajemy żółtka i mleko. Mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie wyrabiamy ciasto.
  3. Pod koniec wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby, podczas wyrabiania, podsypujemy odrobiną mąki.
  4. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. i 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Na nadzienie: mak zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy na noc. Rano odciskamy z nadmiaru płynu i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach.
  6. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, orzechy, skórkę pomarańczową, migdały, rodzynki i aromat.
  7. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka i delikatnie łączymy je z masą makową.
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na tej samej wielkości i grubości okrągłe placki.
  9. Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układamy naprzemiennie placki i masę makową, zaczynając i kończąc plackiem. Brzegi bardzo dokładnie sklejamy i za pomocą ostrego noża przycinamy, by makowy torcik miał kształt koła.
  10. Nacinamy go na 16 części – nie do końca. Formujemy gwiazdę: bierzemy w dłonie dwie nacięte części znajdujące się tuż koło siebie, skręcamy dwukrotnie wokół własnej osi – jedną w prawo, drugą w lewo – po czym sklejamy ze sobą.
  11. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami. Uformowaną gwiazdę odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia, następnie smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy makiem.
  12. Pieczemy 25–35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Upieczoną gwiazdę wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
  13. Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Boże Narodzenie makowiec ciasta na boże narodzenie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze