Gwiazda makowa

Ocena:

4.35 (167)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Gwiazda makowa z delikatnego i puszystego ciasta drożdżowego, wypełniona wilgotnym makiem, zachwyca smakiem. Wykonana jest z najwyższej jakości składników - to one są gwarancją sukcesu. Nie da się ukryć, że to niezwykle efektowne ciasto, wprost doskonałe na święta Bożego Narodzenia. To także świetna alternatywa dla tradycyjnego makowca zawijanego. Oba te wypieki wyróżnia główny składnik – potrawy z makiem symbolizują pomyślność i szczęście. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na gwiazdę z makiem, która z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Składniki:

  • drożdże  14 g

  • mąka  500 g

  • cukier  100 g

  • żółtko  6 szt.

  • mleko  250 ml

  • masło  100 g

  • mak  250 g

  • białka  2 szt.

  • orzechy włoskie  20 g

  • cukier waniliowy  15 g

  • skórka pomarańczowa  50 g

  • płatki migdałowe  10 g

  • rodzynki  40 g

  • aromat migdałowy  5 kropli

  • cukier puder  35 g

  • jajka  1 szt.

Gwiazda makowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mak: suche ziarenka maku zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy na noc (czas nie jest wliczony w czas potrzebny do przygotowania ciasta). Jeśli korzystamy z już zmielonego maku, wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. A następnie odciskamy z niego nadmiar wody, np. przez gazę lub bawełnianą ściereczkę. Całe ziarna rano odciskamy w takim sam sposób i dwukrotnie (a najlepiej trzykrotnie) przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: wyjmujemy je z lodówki godzinę przed wykonaniem ciasta. Ważne jest, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Orzechy i migdały siekamy.

  • Krok 3:

    Ciasto na gwiazdę makową: suche drożdże (14 g) mieszamy z mąką oraz cukrem. Dodajemy żółtka (6 szt.) i mleko. Mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk i zrobi się sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby podczas wyrabiania podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – może to być piekarnik nagrzany do 30°C.

  • Krok 4:

    Masa makowa: Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, posiekane orzechy i migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka z 2 jajek (z pozostałych możemy zrobić bezy lub kokosanki) i delikatnie łączymy je z masą makową.

  • Krok 5:

    Warstwy ciasta: wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Stolnicę posypujemy cienką warstwą mąki. Każdą część rozwałkowujemy na okrągłe placki, tej samej wielkości i grubości. Na dużej, płaskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy jedną warstwę ciasta. Na niej rozsmarowujemy masę makową. Brzegi bardzo dokładnie sklejamy.

  • Krok 6:

    Nacinanie ciasta: na środku ustawiamy szklankę, by wyznaczyć środek. Ciasto nacinamy do miejsca po szklance. Najpierw na pół, potem na 4 i znowu każdą z części na pół – tak, żeby łącznie powstało 16 kawałków.

  • Krok 7:

    Formowanie gwiazdy makowej: bierzemy w dłonie dwie nacięte części znajdujące się tuż koło siebie, skręcamy dwukrotnie wokół własnej osi – jedną w prawo, drugą w lewo – po czym sklejamy ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami.

  • Krok 8:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. W tym czasie rozkłócamy 1 jajko. Smarujemy nim wierzch gwiazdy drożdżowej i posypujemy makiem.

  • Krok 9:

    Pieczenie: ciasto wstawiamy do piekarnika na 30–35 min., aż ładnie się zrumieni. Upieczoną gwiazdę z makiem zostawiamy na 10 minut w uchylonym piekarniku. Potem wyjmujemy ją i studzimy. Opcjonalnie wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.

Porady

  • Składniki do gwiazdy makowej, jak do każdego ciasta drożdżowego, muszą być w temperaturze pokojowej, inaczej ciasto nie wyrośnie zbyt dobrze.
  • Ciasto powinno być przygotowywane w wysokiej temperaturze otoczenia (warto wtedy dodatkowo ogrzać kuchnię), bez przeciągów, a w zimę, koniecznie przy zamkniętym oknie.
  • Gwiazda makowa to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, lecz także wyglądem, dlatego warto je dodatkowo wyeksponować na pięknym talerzu lub paterze.
  • Do ciasta drożdżowego można wykorzystać również gotowy mak z puszki, jednak trzeba dokładnie sprawdzać skład tych produktów, bo zdarza się, że mają małą zawartość maku, a za to dużo cukru.
  • Do masy z puszki, w razie potrzeby, można dodać orzechy, nieco bułki tartej - by ją zagęścić - i ubite na sztywno białka, żeby nie była zbyt zwarta.
  • Używając gotowego maku trzeba zmniejszyć ilość cukru w przepisie, ponieważ znajduje się on już w masie makowej.
  • Jeśli chcemy zrobić jeszcze bardziej oryginalną gwiazdę makową, to zwykły mak można zastąpić białym makiem. Ciasto będzie w smaku bardziej przypominało rogale świętomarcińskie.
  • Z naszego przepisu robimy gwiazdę makową z suchych drożdży, ale ze świeżych będzie równie dobra. Jednak trzeba dodatkowo doliczyć czas, w którym rozczyn wyrośnie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gwiazda makowa – dodatki

Drożdżowa gwiazda z makiem może być wzbogacona wieloma różnymi dodatkami. Do środka masy makowej można dodać:

  • rodzynki,
  • żurawinę
  • migdały,
  • orzechy: włoskie, laskowe, pekan,
  • kandyzowane owoce lub suszone: morele, śliwki.

Masę makową można wzbogacić o dżem:

Pozwala to w interesujący sposób przełamać makowy smak, sprawiając, że całość staje się słodka i lekko kwaśna zarazem. Niektórzy cukiernicy mają w zwyczaju przełamywać smak konfiturą. Dobrym wyborem będą również powidła śliwkowe. Można przygotować ją również z masy serowo–makowej. Popularna jest również drożdżowa gwiazda z jabłkami - owoce wcześniej prażymy lub wykorzystujemy przetwory, przygotowane latem, jako wypełnienie szarlotki.

Gwiazda z inną masą

Gwiazda makowa jest doskonałym zamiennikiem makowca zawijanego, jednak zamiast maku można użyć innych składników, tworząc pyszne ciasto. Idealnym zamiennikiem może być sam dżem, masa serowa lub marcepanowa, krem czekoladowy lub orzechowo–czekoladowy. Takie ciasto drożdżowe może być też w ciekawy sposób udekorowane. Wierzch możemy ozdobić lukrem, z cukru pudru i soku z cytryny bądź królewskim z białek i cukru. Drożdżowe ciasto można też oprószyć cukrem pudrem.

Świąteczny makowiec

Makowiec pojawia się w naszym kraju w wielu różnych formach – czasami jest to zależne od regionu. Niektórzy preferują kształt zwykłego placka, inni zawijany makowiec, a jeszcze inni makową struclę. Kształt gwiazdy jest bardzo charakterystyczny dla okresu Bożego Narodzenia, dlatego gwiazda makowa będzie idealnym wypiekiem na ten okres. Jednak jest to jak najbardziej całoroczne ciasto, które równie dobrze można piec wiosną czy latem. W innych okresach nazywane jest makowym kwiatem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne