Wieprzowina w stylu greckim

Oto kotlety schabowe z grilla - w apetycznej greckiej wersji.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 kotlety schabowe, bez kości
  • 3/4 szklanki jogurtu w stylu greckim
  • łyżka posiekanego świeżego koperku
  • sól
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów śliwkowych
  • szklanka ogórka pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
  • olej w spryskiwaczu
  • chlebki pita

Przygotowanie

  1. Łyżkę czerwonego octu winnego łączymy w plastikowej torbie z oregano, łyżeczką oliwy i czosnkiem. Wkładamy do niej kotlety i rozprowadzamy marynatę. Worek szczelnie zamykamy. Marynujemy przez 20 min w temperaturze pokojowej, obracając co 10 min.
  2. Pozostałą łyżkę octu mieszamy z pozostałą oliwą, jogurtem, łyżką koperku i 1/4 łyżeczki soli. Schładzamy w lodówce.
  3. Pomidory łączymy z ogórkiem i cebulą, lekko solimy, mieszamy. Rozgrzewamy grill. Skrapiamy ruszt olejem.
  4. Wieprzowinę wyjmujemy z worka. Oprószamy solą i pieprzem po obu stronach. Kładziemy kotlety na ruszt i grillujemy przez 4 min z każdej strony lub do żądanego stopnia wysmażenia. Zdejmujemy mięso z grilla i pozostawiamy na 2 min.
  5. Pitę podgrzewamy na grillu. Kotlety podajemy z sałatką, pitą i porcją sosu z jogurtu.

Wskazówki

Polecamy również szaszłyki z grilla oraz marynowaną karkówkę.

kotlet kotlety schabowe z grilla
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze