Wielobarwna pizza

Gwarantujemy wam, że tak kolorowej pizzy jeszcze nie jedliście.

Dodany przez:

Przekąski i przystawki

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ciasto:
  • saszetka drożdży instant (7 g)
  • 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy + do smarowania i skrapiania
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki razowej
  • łyżeczka soli
  • dodatki:
  • 3 kolorowe kartofle
  • kilka świeżych grzybów
  • 2 czerwone cebule
  • garść małych kolorowych pomidorków
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 10 dag parmezanu lub pecorino
  • 10 dag serka śmietankowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, oregano suszone
  • po kilka gałązek ziół: rozmarynu, tymianku, oregano i szczypiorku

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i oliwę.
  3. W drugiej misce oba rodzaje mąki mieszamy z solą i dodajemy mieszaninę drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki. Formujemy kulę, ciasto i miskę smarujemy pozostałą oliwą.
  4. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1–1 i 1/2 godz.
  5. Dodatki:
  6. Umyte, nieobrane kartofle tniemy na bardzo cienkie plastry (używając np. mandoliny).
  7. Oczyszczone grzyby i obrane cebule kroimy w plasterki.
  8. Pomidorki i oliwki przecinamy na pół.
  9. Połowę parmezanu ścieramy i mieszamy z serkiem i kwaśną śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  10. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki, smarujemy masą serową, na tym rozkładamy równomiernie plasterki kartofli i pozostałych składników.
  11. Na koniec skrapiamy wszystko oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 min w temp. 220°C na złoty kolor.
  12. Pizzę podajemy posypaną startymi płatkami pozostałego parmezanu i świeżymi ziołami.
  13. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016
pizza kartofle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze