Wielkanocny barszcz biały z chrzanem :

Robiony na wywarze z parzenia białej kiełbasy i wędzonek ..

Dodany przez: Babciagramolka

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 białe kiełbasy
  • 2 kiełbasy wędzone ( suche , nie twarde typu swojska )
  • 4 plastry pieczonego schabu ( lub innego mięsa )
  • 2 plastry wędzonki gotowanej
  • 4 łyżeczki utartego chrzanu ( ilość zależy od mocy chrzanu )
  • 1 barszcz biały Knorra ( lub jaki kto lubi )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • ¾ litra wywaru z gotowania białej kiełbasy ( lub wędzonki , lub i tego i tego )
  • pieprz mielony
  • 4 jajka na twardo
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Rozrobić w ½ szklanki zimnej wody barszcz i wlać do wywaru . Gotować 10 minut .Doprawić pieprzem, majerankiem i chrzanem .Włożyć pokrojone kiełbasy , mięso, wędzonkę .
  2. Podawać gorący z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo posypany pokrojoną natką pietruszki .
  3. Ja w tym roku dodałam trochę białego tartego chrzanu , i trochę chrzanu Wasabi .Smakuje to w zasadzie bez zmian ale za to ładnie wygląda jak jest ułożony po odrobinie na każdej połówce jajka włożonego do zupy
wielkanoc zupa chrzan barszcz biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze