Ozorki w galarecie

Ocena:

4.37 (164)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 4 osób

Ozorki w galarecie

Składniki:

  • 50 - 60 dag ozorków wieprzowych lub cielęcych,
  • porcja włoszczyzny (bez kapusty),
  • łyżka stołowa żelatyny,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • 2 białka,
  • pomidor,
  • łyżka zielonego groszku gotowanego lub konserwowego,
  • natka pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Ozorki w galarecie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ozorki dokładnie umyć, moczyć godzinę w zimnej wodzie, po czym usunąć gruczoły ślinowe. Następnie ozorki i jarzyny włożyć do 3 szklanek wrzącej wody, posolić i gotować do miękkości. Wyjąć z wywaru i przełożyć do zimnej wody Przestudzone ozorki obrać ze skóry, pokroić w skośne plastry. Wywar przecedzić przez sito. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, a kiedy napęcznieje, rozpuścić w gorącym wywarze. Dodać białka, sok z cytryny, zagotować mieszając energicznie trzepaczką lub rózgą. Sklarowany wywar przecedzić przez lnianą ściereczkę ułożoną na sicie, doprawić. Pozostawić do stężenia. Pokrojone ozorki ułożyć na półmisku, przybrać zielonym groszkiem, cząstkami jaj, ćwiartkami pomidora, listkami pietruszki i zalać tężejącą galaretką. Podawać z chrzanem lub sosem chrzanowym.
  • Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl

Porady

Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj także ozorków w sosie własnym.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne