Wielkanocne koszyczki z pisankami

Proste ale efektowne z pewnością spodobają się najmłodszym a mogą być też ozdobą stołu Wielkanocnego

Dodany przez: Mienta

Wielkanocne koszyczki z pisankami

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka kakao
  • kolorowy lukier
  • ozdoby cukiernicze
  • kolorowe cukierki lub żelki w kształcie jajek

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier siekamy z margaryną, dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do zamrażarki na 8 minut.
  2. Ciastem wykładamy wysmarowane tłuszczem foremki na małe babeczki ( około 6 sztuk).
  3. Z ciasta formujemy również uchwyty koszyczków i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Do reszty ciasta dodajemy łyżeczkę kakao i wyrabiamy aby składniki się połączyły.
  5. Z ciemnego ciasta robimy coś na kształt kruszonki formując jakby małe "gniazdka" o średnicy nieco mniejszej niż nasze babeczki.
  6. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wszystko pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Babeczki około 20 minut natomiast uchwyty i gniazdka będą się piekły krócej.
  8. Po wystudzeniu ciasta, "gniazdka" układamy na babeczkach a uchwyty przyklejamy za pomocą lukru bądź roztopionej czekolady.
  9. Ozdabiamy je kolorowym lukrem.
  10. Na wierzchu układamy kolorowe jajeczka a na brzegach układamy ozdoby cukiernicze w kształcie kwiatuszków.
  11. Smacznego :)
wielkanoc deser dla dzieci koszyczki wielkanocne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze