"Wielkanocna, domowa necówka"

Ocena:

4.37 (150)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 10 osób
Nic nie smakuje podczas świąt tak dobrze, jak domowe wędliny. ;)

Składniki:

  • 1 kg mielonej karkówki
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 1 sucha bułka cebulowa
  • 2 cebule
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka suszonej chilli
  • łyżeczka pieprzu
  • dwie łyżeczki soli morskiej
  • szczypta kminku
  • 2 jajka
  • dwa kawałki siatki wędliniarskiej

"wielkanocna, domowa necówka" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki
  • ziemniaczane) i dodajemy do mielonego mięsa. Suchą bułkę ścieramy i
  • zalewamy mlekiem.
  • Kiedy dobrze wchłonie płyn, dodajemy do karkówki.
  • Doprawiamy solą, majerankiem, chilli, pieprzem oraz kminkiem. Czosnek
  • przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i wyrabiamy przez kilka
  • minut, aż wszystkie składniki
  • dobrze się połączą.
  • Mięso dzielimy na dwie części, polędwiczkę przekrawamy na pół.
  • Z karkówki układamy wałeczek, na środek układamy polędwiczkę i
  • dokładnie oblepiamy, mocno uciskając.
  • Przygotowaną necówkę wkładamy do siatki wędliniarskiej, mocno
  • zawiązujemy na obu końcach.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego
  • do 180 stopni na około półtorej godziny.
  • Po czterdziestu pięciu minutach przewracamy necówkę na drugą stronę.
  • Podajemy na zimno, do kanapek lub na ciepło z sosem chrzanowo - żurawinowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne