Węgierski kociołek z węgierskim gulaszem

Oryginalny kociołek węgierski a w nim oryginalny gulasz wg wegierskiej receptury:) Polecam.

Dodany przez: bernika

Węgierski kociołek z węgierskim gulaszem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Składniki

  • Mięso gulaszowe (karkówka, łopatka lub inne) około 1,5 kg
  • słonina 20 dag
  • boczek 20 dag
  • cebula 2 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • marchewka 2 szt.
  • ziemniaki (w zależności od ilości głodomorów) 1 kg
  • papryka czerwona lub inna, ale surowa 3 szt.
  • kminek
  • czosnek
  • przecier pomidorowy
  • papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gulaszu w tubce pikantna
  • kluseczki do zaciągnięcia naszej potrawy (też w zależności od ilości wody) - niekoniecznie.

Przygotowanie

  1. Cytuje przepis: "Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić do kotła. Jak się stopi dodać posiekaną cebule pokrojony boczek. Gdy cebula będzie złota dodać mięso (wcześniej pokrojone, wymieszane z kminkiem i czosnkiem ) zamieszać łychą. Następnie pieprzymy i posypujemy zmieloną papryką (nie żałować), zalewamy wodą i gotujemy około 30-40 min. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę dalej gotujemy mieszając od czasu do czasu. Jak jesteśmy pewni, że mięso już dochodzi, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i teraz dopiero solimy. Pod koniec gotowania ziemniaków dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy (wg uznania) przyprawę gulaszową (węgierskie złoto). Na sam koniec wsypujemy kluseczki cały czas pamiętając by nasz gulasz się nie rozgotował, bo to ma być kruchutkie a nie mamałyga.
  2. Smacznego."
  3. Wszystko zostalo zrobione zgodnie z przepisem poza dodaniem kluseczek. Je
  4. omineliśmy:)
  5. Źródła przepisu nie podam bo znalazł go w necie mój tata i dzis przyrządzili zgodnie z nim kociołek.
mięso obiad kolacja gulasz kociołek ognisko wegierski węgry
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze