Węgierska zupa gulaszowa

Pikantna i rozgrzewająca propozycja dania jednogarnkowego na jesienne, chłodne dni.

Dodany przez: gzik i pyry

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.24 z 17 głosów)

Składniki

  • 200 g wołowiny
  • 200 g wieprzowiny
  • 100 g wędzonego, nieprzerośniętego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 większe ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • Przyprawy:
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Rumiany boczek zdejmujemy z patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy mięso. Mieszamy.
  2. Cebule kroimy i wrzucamy do smażącego się mięsa. Po 3-4 minutach podlewamy gorącym bulionem lub wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.
  3. Paprykę i marchew kroimy w drobną kostkę lub paseczki, dodajemy do zupy.
  4. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i po ok. 5 minutach wrzucamy do zupy.
  5. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie.
  6. Pod koniec dojadamy wcześniej podsmażone kawałki boczku i wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego. Doprowadzamy do wrzenia.
  7. Smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.
  8. Jeśli chcemy aby zupa była rzadsza zwiększamy ilość soku pomidorowego. Zupę podajemy gorącą z łyżką śmietany.
  9. Smacznego!
wieprzowina mięso warzywa obiad zupa Papryka wołowina zupa gulaszowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze