Wegetariańskie burgery z soczewicy

Ocena:

4.49 (188)

  • 45 min.
Kotleciki świetnie nadają się do wegetarianskich hamburgerów. Mogą tez być dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 4 łyżki czerwonej soczewicy,
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej (o średnio grubych ziarnach),
  • 1 średnia marchewka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 czubata łyżka curry,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

Wegetariańskie burgery z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Soczewicę ugotować do miękkości w około 3/4 szklanki wody z dodatkiem curry. Można dodać więcej wody, jeśli się za szybko wygotuje.
  • Kaszę ugotować w podwójnej ilości wody z dodatkiem szczypty soli. Kaszę gotujemy ok 10 min często mieszając. także w razie konieczności dodając odrobinę wody. Należy pilnować by kasza się nie przypaliła.
  • Gotową soczewicę i kaszę studzimy, po czym mieszamy w 1 naczyniu. Dodajemy starta na drobnej arce marchewkę, jajko, masło orzechowe i bułkę tartą. Doprawić do smaku wedle upodobań. Masa musi mieć wyrazisty smak, by kotlety nie wyszły mdłe. jeśli jest zbyt luźna, dodajemy więcej tartej bułki.
  • Formujemy niewielkie kotleciki rękoma zmoczonymi wodą. Dzięki temu masa nie będzie się przyklejać do dłoni. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
  • Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
  • Kotleciki są miękkie w środku z chrupiącą skórką. Świetnie pasują zarówno jako kotleciki do burgerów jak i dodatek do obiadu. Można je także zamrozić, a potem podgrzać w piekarniku
  • My pierwszą część kotletów zjedliśmy z bułką posmarowaną masełkiem i z dodatkiem ogórka, pomidora, papryki, salaty i tymianku. Reszta kotletów trafiła innego dnia na talerz razem z pełnoziarnista kaszką kus-kus i wiosenną mieszanką sałat.

Porady

Zobacz też: różowe burgery z MasterChef Junior

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne