StockFood
4.44 (175)
Bezy z wody po ciecierzycy zupełnie nie różnią się smakiem od oryginału, za to są świetną alternatywą na słodki i całkowicie roślinny deser. Jak zrobić wegańskie bezy? Potrzebne będą trzy składniki: aquafaba, cukier oraz sok z cytryny. Przepis na wegańskie bezy jest bardzo prosty! I choć wykorzystanie wody po ciecierzycy może dziwić, gwarantujemy, że z powodzeniem mogą one konkurować białkami jaj. Wegańskie bezy można podawać z kremami, świeżymi owocami, a także solo.
ciecierzyca 1 puszka
cukier 200 g
sok z cytryny 2 łyżeczki
Zalewę z cieciorki (wodę po ciecierzycy) wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijać na dużych obrotach miksera. Proces będzie wyglądał bardzo podobnie do ubijania bezy z białek, jednak przygotowanie bezy z cieciorki zajmie więcej czasu. Ubijamy na sztywną pianę sprawdzając konsystencję w trakcie. Następnie powoli i stopniowo dodajemy do niej cukier i nadal ubijamy na wysokich obrotach. Gotowa wegańska beza powinna stać sztywno na podniesionej pionowo łopatce miksera. Cały proces powinien zająć ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i znowu ubijamy przez chwilę – beza z aquafaby powinna być lśniąca.
iSTock
Wykładamy 2 blachy papierem do pieczenia i formujemy 18 okrągłych mini bez. Suszymy je w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni (bez termoobiegu) przez 80 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik studzimy je przez kilka minut w środku a następnie wyciągamy i chłodzimy na kratce.
iStock
Porady
- Jeśli po gotowaniu ziaren ciecierzycy pozostało dużo płynu, którzy przypomina bardziej wodę niż zawiesinę, warto zredukować płyn. Gęstsza (przez odparowanie wody) aquafaba łatwiej się ubije.
- Surowe bezy z wody po cieciorce powinny być nakładane na papier do pieczenia przy pomocy rękawa cukierniczego. Jeśli nie dysponujemy takim narzędziem, ubitą aquafabę można przełożyć do woreczka na mrożonki i odciąć jego dolny róg.
- Bezy z ciecierzycy powinny bić nakładane na blachę od razu po ubiciu, aby piana nie zdążyła opaść, ani podejść wodą.
- Bezy z ciecierzycy powinny być przechowywane w szczelnie zamykanym pojemniku, w przeciwnym razie zawilgotnieją i przestaną być chrupkie.
Kuchnia wegańska jest pełna zamienników tradycyjnych potraw, które zaskakują nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Łudząco podobne do tych klasycznych, wegańskie bezy przygotowuje się z wody po cieciorce, tzw. aquafaby. Ta obcobrzmiąca nazwa pochodzi od łacińskich słów aqua (woda) oraz faba (fasola). Można ją pozyskać z zalewy z puszki lub słoika z ciecierzycą albo z wody pozostałej po gotowaniu ziaren.
Aquafaba jest wegańskim zamiennikiem jajek. Powyższa beza z wody po cieciorce jest jednym z kilku ciekawych przepisów, które ja wykorzystują. Polecamy uwadze również minibezy Pavlova bez jajek. Krucha beza z cieciorki jest wypełniona lekkim, cytrynowym kremem i świeżymi owocami.
Jajko w przepisach wegańskich można zastąpić różnymi roślinnymi alternatywami. Trzy łyżki stołowe wody po ciecierzycy zastępują jedno jajko. Jeśli jajko w przepisie powinno być ubite, wtedy aquafabę należy również ubić. Jeśli przepis na to nie wskazuje, wtedy wystarczy wlać płyn do masy na ciasto.
Innymi wegańskimi odpowiednikami jajek są m.in.:
Najbardziej znanym deserem z bezą jest oczywiście Pavlova – australijski deser nazwany na cześć baleriny Anny Pawłowej. Wegańska beza z bitą śmietaną oraz świeżymi owocami zawsze robią wrażenie na uroczystościach i imprezach. W przepisach na Pavlovę bezę z jajek z powodzeniem można zastąpić tą z aquafaby. Polecamy Pavlovę z truskawkami, która po wypełnieniu kremem z serka mascarpone tworzy idealny, letni deser. Również beza Pavlova z figami i granatem nie ma sobie równych, jeśli chodzi o wygląd i smak. Wegańskie bezy mogą być wykorzystywane w najróżniejszych przepisach. Warto na przykład przyrządzić trifle cytrusowe z chrupiącą bezą. Klementynki, włoskie amaretto i bita śmietana podane w wysokich pucharkach prezentują się wyśmienicie! Bezy z cieciorki mogą też wykończyć wszelkie domowe wypieki – szczególnie wtedy, gdy cały przepis został przygotowany z roślinnych produktów. Jabłecznik z bezą, mazurek z bezą kokosową, czy pleśniak są przykładami domowych ciast, w których beza z cieciorki sprawdzi się idealnie. Małe bezy mogą też być przyjemną i chrupiącą dekoracją słodkich kremów, np. kremu sułtańskiego.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Darmowa dostawa oraz próbki i prezenty w każdym zamówieniu. Nie wiesz jaki kosmetyk wybrać dla swojej skóry? W Topestetic możesz skorzystać z bezpłatnej porady kosmetologów przez czat, mailowo lub telefonicznie — a także w gabinecie na warszawskim Wilanowie. Sprawdź na topestetic.pl