Wątróbka z cebulką i jabłkiem

Ocena:

4.49 (179)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wątróbka z cebulką i jabłkiem to proste danie, którego smak nie ma nic wspólnego z prostotą. Przygotujemy ją w mgnieniu oka i bez większego problemu - to jedno z najszybszych dań obiadowych. Warto włączyć tę potrawę do regularnego jadłospisu, nie tylko ze względu na jej wyjątkowy smak. Nie można przecież zapomnieć, że wątróbka obfituje w cenne mikro- i makroelementy, więc jest wyjątkowo zdrowa i pożywna. Zobaczcie, jak ją wykonać. 

Składniki:

  • wątróbka drobiowa  400 g

  • mąka pszenna  70 g

  • cebula  2 szt.

  • jabłka  1 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • majeranek  3 g

  • woda  100 ml

  • olej  20 ml

Wątróbka z cebulką i jabłkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku wątróbkę drobiową należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

     

    Wątróbka krojona
  • Krok 2:

    Następnie cebule trzeba pokroić na talarki, a jabłko w kostkę. W tym momencie można dosypać majeranek. Kolejnym krokiem jest obtoczenie wątróbki w mące pszennej. Potem trzeba kłaść na rozgrzanym oleju i podsmażyć przez około 5 minut. 
     

    watrobka-drobiowa
  • Krok 3:

    Potem należy dorzucić cebulę i jabłko. Gdy wątróbka zacznie się smażyć należy dolać wodę i poddusić wszystko razem około 10 minut, żeby sos się zredukował. Na koniec należy doprawić. 

    cebula-krojenie

Porady

Jak zrobić dobrą wątróbkę z jabłkiem?

Przepis na wątróbkę z cebulą i jabłkiem obejmuje zaledwie kilka składników, więc z przygotowaniem tego dania poradzi sobie dosłownie każdy. Przygotowanie obiadu dla całej rodziny nie potrwa dłużej niż 30 minut.

Należy pamiętać, że wątróbka jest wyjątkowo delikatnym mięsem, które należy smażyć krótko, na dużym tłuszczu i dość małym ogniu. Na początku, każdy kawałek obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy mięso zarumieni się odpowiednio, trzymamy je na patelni przez kilka minut i kończymy smażenie. Dzięki temu, wątróbka wieprzowa z jabłkami będzie nie tylko miękka, ale i soczysta. 

Pamiętaj, gdy przygotowujesz wątróbkę, nie pozwól dzieciom wchodzić do kuchni. Powód? Strzelający olej, który może boleśnie poparzyć. 
 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Właściwości wątróbki

Wielu osobom, wątróbka z jabłkiem i cebulą wydaje się dość "egzotyczną" potrawą. Obawy są jednak całkowicie zbędne, bo wszystkie składniki tego wybornego dania świetnie się ze sobą komponują. Przygotowując wątróbkę smażoną z jabłkiem, zyskujesz pewność, że na twój stół trafi nie tylko smaczny, ale i zdrowy obiad. Trzeba bowiem podkreślić, że 100 g wątróbki zawiera 20-krotnie więcej żelaza niż taka sama porcja mięsa z kurczaka. W wątróbce nie brakuje też witamin B i C, cynku, kwasu pantotenowego i kwasu foliowego. Wątróbka jest też bogatym źródłem witaminy A.
Wszystko to sprawia, że regularne spożywanie tego delikatnego mięsa jest ważnym elementem zdrowej diety, ale uwaga - tego specjału nie należy serwować częściej niż raz w tygodniu. Wynika to z faktu, że zawarta w wątrobie witamina A jest łatwo przyswajalna, a w nadmiernej ilości staje się toksyczna.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne