Wątróbka z jabłkami

Typowe danie polskie

Dodany przez: Truscaveczka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.2 z 5 głosów)

Składniki

  • 50 dkg wątróbki drobiowej,
  • 2 kwaśne i twarde jabłka,
  • 2 cebule,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Wątróbkę umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Obsmażyć szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnuszka. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w księżyce jabłka i poddusić chwilę, by jabłka zaczęły mięknąć. Wrzucić do garnka z wątróbką, lekko podlać całość wodą. Posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę majeranku. Dusić ok. 20-30 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
obiad wątróbka duszone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze